Напишете дума/думи за търсене

Невероятни факти за тялото, които обясняват много за нас

От векове човешкото тяло е обект на проучвания и експерименти и дори вдъхновява изобретения. Знаете, че Айфеловата кула е вдъхновена от бедрената кост, нали?

Ние от „Мила“ намираме всеки аспект от хората за очарователен - от тяхната доброта и състрадание до структурата на окото, затова събрахме впечатляващи факти за строежа на човеците.

1. Човешкото тяло може да оцелее след мълния

9 от 10 души, които някога са били ударени от мълния, са оцелели след инцидента. Това дори не зависи от състоянието на човешкото тяло, тъй като възрастта на оцелелите варира от деца до 50-годишни хора.

2. Мозъкът е по-активен по време на сън

Етапите на човешкия сън са открити през 50-те години на ХХ век и според специалистите мозъкът е по-натоварен, когато спи, отколкото в будно състояние.

3. Ние сме единственото животно, което се изчервява

Като психологически или физически отговор на нашата околна среда, изчервяването може да се възприеме като симпатично. Хората са единствените същества на Земята, които го притежават като характеристика.

4. Мозъкът не чувства болка, но използва една четвърт от кислорода в тялото

Този орган не притежава нервни окончания, които биха регистрирали болка или някаква повреда в него. Въпреки това, за да функционира, отнема до 25% от целия кислород, който тялото получава.

5. Окосмяването на лицето расте най-бързо

Явно затова е такава мода напоследък господата да ходят с бради. Хем не им се налага да се бръснат всеки ден, хем са хипстъри. Добре, че на жените не се пада тази чест.

6. Нокътят на средния пръст расте по-бързо от тези на другите нокти

Може да е неудобно за поддръжката на маникюра, но ноктите на тези пръсти са с едни милиметри пред останалите.

7. Дължината на кръвоносните съдове е наистина впечатляваща

Ако извадите всеки кръвоносен съд и след това го върнете обратно, те ще съставят магистрала с дължина 96 000 километра при децата и 160 000 километра при възрастните.

8. Женското сърце бие по-бързо

Женското сърце е напред с около 1,7-3,3 часа пред мъжкото сърце. При дамите този орган работи с около 10 удара повече в минута.

9. Черният дроб има над 500 функции

Черният дроб прави всичко - от филтриране на кръв, разрушаване и абсорбиране на мазнини, обработва холестерола и някои витамини и още един тон функции.

10. Киселината в стомаха може да стопи метал

Може ли да си представите, че носите в себе си торбичка изключително мощна киселина през цялото време? Киселината в стомаха може да разтвори метал с течение на времето.

11. При натоварен ден стъпалата произвеждат около 1 литър вода

Стъпалото има 500 000 потни жлези, така че може да произвежда до 2 литра пот на ден.

12. Кашлицата може да достигне висока скорост

Скоростта на кашлицата може да достигне скорост от 80 км в час, така че в някои държави тя е по-бърза от ограничението на скоростта в границите на града.

13. Храната засяга слуха

Пробвайте да помолите някого да направи нещо, след като се нахранил добре. Твърде вероятно е да ви откаже,ако изобщо ви чуе. След обилно похапване слухът, както и енергийните ни нива се влошават.

14. С годините овехтяват вкусовите рецептори

Някога не сте понасяли портокалите, а сега ви изглеждат що-годе поносим цитрус. Това се дължи на факта, че в процеса на стареене губим чувствителността на вкусовите рецептори. До 60-годишна възраст хората обикновено усещането за вкус намалява с 40%.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X