Напишете дума/думи за търсене

Зеленчукът, който лекува подагра и псориазис

Нeслучайно наричат гулията вечен картоф, защото на едно място може да расте за около 30 години и да донесе реколта няколко пъти повече от обикновените картофи.

Тя съдържа пектин, витамини, ензими и минерали.

Консумирането на гулия помага при хипертония, намалявайки съдовия тонус. Повишава хемоглобина. Понижава холестерола в кръвта, премахва токсините, радиоактивните вещества. Гони камъните от пикочния мехур. Пресният й сок може да намали киселинността в стомаха. Листата на растението лекуват изгаряния, подагра, псориазис, остеохондроза.

Едно от основните лечебни свойства на известния и като йерусалимски артишок зеленчук е съдържанието на инулин, което допринася за усвояването на глюкозата в човешкото тяло. Следователно, той е много полезен за хора, които страдат от диабет и заболявания на панкреаса.

Инулинът нормализира метаболизма, включително метаболизма на мазнините, и се бори с излишното тегло. За отслабване изберете рецепти за салати. Не ги смесвайте с други продукти.

При киселини, главоболие с високо кръвно налягане сутрин пийте смес от 2 с.л. сок от гулия, разредена 1 с.л. вода.

Хора, страдащи от диабет, може да използват листата на гулията - измийте, нарежете, залейте с растително масло и консумирайте под формата на салата. Или яжте 4-5 пресни или варени грудки дневно.

При хрема капнете в носа сок от грудките – по 10-12 капки 4 пъти на ден.

При ишиас и остеохондроза се правят бани с гулия. Нарежете 2 кг листа и стъбла (или 1 кг сурови грудки), залейте с вода, след като кипнат, оставете да врат 30 минути. Прецедете бульона и изсипете във вана с температура около 40°C. Вземете вана за 15 минути. Курсът на лечение е 10 бани.

Чудесно лекарство за стомаха, за киселини, за главоболие е 1/2 чаша сок от гулия преди хранене в продължение на 2 седмици. Облекчава запека и чревните колики.

Може също така да използвате листата на гулията за храна, като ги добавяте към салати и зелени смутита.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X