Напишете дума/думи за търсене

Цонка Даскалова: Мога да усетя коя билка помага за рак

снимка: Pixabay

Даже да съм си мислела, че няма да мога да помогна на някого, с Божията намеса е ставал обрат.

Цонка Даскалова е фармацевт по образование и билкар по призвание. Животът й е преминал през сериозни заболявания и трудности, но някаква висша сила винаги я е държала за ръката. Тя й подсказва коя билка за какво помага, дори да я вижда за първи път на полето. Отивам при известната билкарка сутринта, малко преди да отвори билковия магазин. А отвън вече има хора, дошли за надежда и за пакет с отвари.

Цонка, вярвате ли в чудеса?

Силно вярваща съм. Вярвам в Бог от дете и съм сигурна, че го има, защото са ми се случвали много моменти в практиката, от които съм се убедила, че всичко е в ръцете на Бога. Стават чудеса. Даже да съм си мислела, че няма да мога да помогна на някого, с Божията намеса е ставал обрат.

Когато са ви поставили диагноза хидронефроза на бъбрека ли се обърнахте към билките за първи път?

Да, случи се през 1968 г. Боледувала съм от детски паралич и следствие многото операции и дългото залежаване образувах камъни в бъбреците. В един момент камъкът в левия бъбрек изпада в уретера, запушва бъбрека, получава се хидронефроза и той не функционира.

Проф. Ламбрев, който по онова време беше шеф на урологията в Медицинска академия, каза, че трябва да се отвори бъбрекът и ако има шанс да заработи, ще го оставят, иначе трябва да го махнат. Но тогава нямаше хемодиализа. А и ако го махнеха, другият бъбрек, покосен от детския паралич, нямаше да може да поеме функцията. Оперираха ме, правиха опити бъбрекът да заработи, но неуспешно. Казаха ми, че ще ме оставят 6 месеца да пия петнитрокс и нелидикс и ако не заработи, трябва да се махне.

Тръгвайки за моя край Етрополе, в автобуса се сетих, че е добре да си направя билкова комбинация, нали съм изучавала билките в университета. На другия ден отидох в една билкова аптека, направих 3 различни рецепти и пих всяка от комбинациите по 2 месеца. При изследване след 6 месеца се оказа, че бъбрекът ми работи и има нормална форма и големина. Проф. Ламбрев събра целия си екип, обясних му как е станало и му дадох рецептите.

След като се убедих в действието на билките, напреднах в правенето на комбинации и по-късно се отдадох изцяло на този вид лечение.

Каква храна е добре да се яде при камъни в бъбреците?

Добре е да се правят салати с повече моркови, цвекло, земна ябълка или сок от тях. И още черна, бяла, розова ряпа, гулия, пак като салата и сок. Действат добре и на жлъчката.

Като забърквате билковите отвари, приканвате ли Господ да ви помага?

Първата ми среща с рака беше през 1976 г. Тогава работех в аптеката на Онкологията при Централна гара. При мен дойде младо момче - на 28 години, от Пазарджик, на което бяха поставили диагноза рак на белия дроб. А бе с две деца. Лутах се, докато сглобявах билките, които да включа, и в един момент си казах: „Господи, ще дам всичко от себе си, но ми дай повече знания и умения, за да направя най-доброто за това момче и да го върна към живота. Помогни с тези билки да изчистим всичко лошо в него.” Правейки комбинацията, сълзите ми се стичаха над билките и стана чудо. Случи се след 6-8-месечно лечение. Една сутрин той става, изхрачва нещо, слага го в бурканче и го носи на пулмолога д-р Костов. Той му прави хистологично изследване и вижда, че е туморната формация. Прави снимка на белия дроб на момчето и се оказва, че туморът е изчистен. Лекарят дойде запъхтян до аптеката да попита кой е дал билките и какви са били те.

Божи дар ли е да знаете кои билки да сложите в комбинациите за отделните

болести?

Случвало се е с кола да мина покрай някое поле и да ме привлече билка, дори да е непозната за мен. Мога да усетя, че ще помага например за рак. След това я давам за изследване в БАН или я опитвам сама. Много нови билки съм включила в комбинациите си. Това е Божи дар.

Преди да започне да се пише по вестниците за гинко билоба, веднъж бях на гости на приятелка в Ботевград и очите ми се спряха на интересно растение в градината й. Тя ми каза, че е декоративно, но бях сигурна, че е билка, и така се оказа. След 6-7 години гинко билобата стана популярно растение. А вече знаехме, че е за нормализиране на кръвно налягане, за сърце, подпомага работата на мозъка. Все си казвам, че щом едно растение ми се набива на очи, значи е лечебно. Господ ни насочва и ни тласка, накъдето трябва. Всичко е в неговите ръце.

Кои билки помагат за рака на белия дроб?

В микса на първо място е джинджифилът, има котешки нокът, дяволски нокът, ехинацея за имунната система.

Напоследък джинджифилът стана модерен. Много хора всеки ден пият чай от

него. Полезно ли е?

Той изчиства организма, като убива бактериите. Много добро противовъзпалително средство и ефикасно при кашлица и простудни заболявания.

Билките може ли да се ползват след година?

Някои имат срок на годност една година, други две или три. Трудно е човек сам да бере билки и да се лекува. Може да откъсне лайка или липа, но не бива сам да си предписва билки, защото някои са силно токсични. В рецепти на лечители съм срещала билката самакитка, а тя е отровна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X