Напишете дума/думи за търсене

Цонка Даскалова: Мога да усетя коя билка помага за рак

Цонка Даскалова
Цонка Даскалова

Вашите баба и дядо са били билкари, нали?

Баба ми помагаше много на бездетни жени, а дядо на онкоболни, но той не ми сподели рецептата. Казваше ми: „Като му дойде времето, ще се научиш.” Моето предизвикателство е областта на онкозаболяванията и искам да напредна в лечението им, защото се срещат масово напоследък, като вирус са. А добри резултати имам при камъни в бъбреците, при желание за забременяване.

Какви билки включвате при неспособност за забременяване?

Зависи дали жената има кисти, възпаление или хормонално нарушение, което трябва да се премахне. Винаги включвам мака. При кисти, миомни възли, мастопатия се прави смес от бреза, бъз, бряст, бял имел, гинко, котешка стъпка, омайник, невен, турта, магарешки трън, канадска злолетница, еньовче, жълт смил, жълта тинтява, кръвен здравец.

В комбинациите все присъстват турта, невен, ехинацея, котешки нокът. Те са най-силни. Помагат на имунната система и са антиоксидантни.

Кои сухи растения слагате при проблеми с вените?

Невен, противовъзпалителни, съдоразширяващи, за да няма тромбчета. Гинко билобата също чисти тромбите.

А при кашлица?

Бъз, аспирея, блатен тъжник...

Вие правите ли си чайове?

Правя в помощ на краката ми, за нервите, антиоксидантни. За нерви пия маточина, мента, хмел, мащерка. Днес масово има нервноболни. Напрежението и несигурността в живота са причината. Много хора няма с какво да се хранят и няма как да са добре. Правителството трябва да помисли за това сериозно. Преди нямаше толкова тежки заболявания, колкото сега. Дори мисля след юни вече друг да работи в аптеката.

Вие казвате на пациентите да идват с диагнозата си при вас ли?

Предпочитам го, въпреки че имам сетива, с които сама да разбера къде е причината - да получа информация дали мога да помогна, но е уморително и избягвам. На 71 години съм и нямам енергията и силата, които имах като по-млада.

Може ли с пиене на билки да се помогне за дискова херния например?

Когато някакъв нерв е притиснат от шипче, се изписват мехлеми за мазане, лапи, билки, но е нужно упорито лечение. В мехлема има извлек от алое, невен, женшен, кализия. Добавям камфор, ментол, салицил. В билките има бабини зъби, репей, глухарче, миши уши – от които мишките бягат.

Имате ли любима билка?

Обичам всички, но най-много харесвам розмарина и така кръстих билковата аптека. Защото розмаринът помага при парези, а аз съм страдала от детски паралич. Половината от лежалите с мен от детски паралич са в отвъдното, но с помощта на билките съм още на крака.

Пациентите слушат ли ви?

Хората днес са по-мнителни и мислят, че знаят повече от лекаря, от билкаря, а грешат. В интернет има информация, но тя не е достатъчна.

Имате много икони по стените и на вашето бюро. Кои светци почитате?

Св. Иван Рилски и Богородица, св. Спиридон, св. Серафим, св. Мина. Няма светец, който да не помага на нещо. Св. Спиридон и св. Серафим помагат много за здравето на хората. Св. Козма и Дамян са били лечител, св. Марина е била лечителка за забременяване и е добре жени, които искат деца, да се молят на нея.

-----

Много силни билки са турта, невен, ехинацея, котешки нокът. Помагат на имунната система и са антиоксидантни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X