Напишете дума/думи за търсене

Всяка скъпа храна може да се направи по-евтино вкъщи

Всеки има периоди, в които му се налага да пести или да ограничава бюджета си. Въпреки това винаги може да се храним здравословно и разнообразно. Някои хора смятат, че здравословно е равно на безвкусно, но ще ви докажем обратното. За помощник поканихме специалиста по природосъобразно хранене по системата на д-р Гайдурков – Владимир Мутаров.

Има ли такава зависимост, че ако пестим или сме с по-ограничен бюджет, посягаме по-често към калорични и нездравословни храни?
За да се храним правилно, трябва да сме стигнали до извода, че най-ценният ни капитал е здравето. И след това няма пречка, която да ни спре да го постигнем. Независимо какъв е бюджетът ни, бихме могли да разполагаме с полезни за нас храни. Познавам много хора, които имат големи финансови възможности, но не се замислят за здравето си. Затова според мен няма пряка връзка между това дали човек има, или няма пари и грижата за здравето. Смятам, че продуктите, които са на пазара и нямат висока цена, са напълно достатъчни за нашето меню. Едно време Лидия Ковачева казваше, че ако нещо е много скъпо, то не е за ядене. Всичко трябва да е достъпно.

При ограничен бюджет често ядем макарони, хляб...
Вместо да си купим макарони от бяло брашно, нека си вземем оризови, царевични, от елда. Те може да се сварят със сушени зеленчуци и кимион на зърна. А като се отцедят, да се сложи масълце и да се направи сос от пасирани зеленчуци на пара, сурови ядки, малко лимон, чесън, лук. Или да се приготви песто от авокадо и маслини. То може да овкуси още боба, лещата.

Пестото не е от най-евтините продукти на пазара. Как да си направим домашно?
На пазара има зелени маслини за готвене, които са 4 лв. килограма. С половин килограм от тях може да се направи песто колкото искате. Първо маслините се обезсоляват, след което се пасират с чесън и лимон. Може да се сложи още босилек или копър, магданоз. Много е известно италианското песто от маслини и босилек, което е лесно за приготвяне у дома.

Суперхраните са скъпи. Може ли сами да си ги осигурим от разходки в гората?
В гората има къпини, боровинки, глог. Аз например понякога ходя за гъби. Бера коприва, глухарчета, живовляк и си ги приготвям като смути. Става страхотно ястие за зареждане с енергия, а и е чудесно на вкус. Добре е да подаваме на тялото си зелена храна колкото е възможно повече. Може да се направи портокалово смути с коприва. 1-2 портокала се нарязват и се слагат в блендера заедно със 100 г добре изчистена коприва. Пасират се с едно парче корен джинджифил. Може да се сложат и подправки – канела, ванилия. След това се долива още половин литър портокалов сок, от мандарини или от ябълка и става чудесна напитка. Като пия 100 г смути, до следобед не изпитвам глад. То не е и скъпо, особено ако си наберем сами копривата. Моето любимо смути е с банан, авокадо и маруля.

Вместо полуфабрикати е добре да купуваме сезонни плодове и зеленчуци ли?
Ако сега купим череши или ягоди, 1 кг е 15 лв., а в сезон е 2 лв. Сега ябълките и портокалите струват стотинки. Време е и да се ядат всички кореноплодни като цвекло, гулия, ряпа, пащърнак. Ряпата може да се обработи на пара, както пащърнакът, морковът, картофът. Всички те заедно правят страхотна крем-супа, като се добавят и малко ядки, лимонов сок и подправки.

Някои ядки на пазара са скъпи, как да пестим от тях?
Най-евтините са слънчогледовите семки – 3-4 лв. за килограм. Следва ги сусамът – около 6 лв. Тиквените семки са 10-12 лв. Идват бадемите и кашуто – 15 лв. Шамфъстъкът е 20 лв. Кедровите ядки и макадамията са най-скъпи. Кедровите ядки може да се заменят със слънчогледовите семки. Те не са за подценяване, защото са богати на витамин Е. Добра комбинация е сусам, слънчогледови и тиквени семки.

Добре ли е да заменим майонезената салата с домашно приготвени - кисело зеле, мариновани краставици, лютеница?
Всичко, което е домашно приготвено, е за предпочитане. Майонезата е нещо хубаво, но старата рецепта със сурови жълтъци и олио е по-добра. Или вместо олио нека майонезата се направи от слънчогледови семки. Разбиват се, смлени на прах (сусам, кашу, бадем), добавят се лимон, подправки, чесън, лук и жълтъци и става прекрасна майонеза. За да не е много гъста, може да се добави зеленчуков бульон.

Корнфлейксът може ли да се замени с овесени ядки? Въпреки че много хора не харесват вкуса им.
Вкусът им ще се подобри, ако се направи мляко от слънчогледови семки, малко фурми, джинджифил, канела, ванилия.

Изварата е добър вариант като цена, а може да се подправя с чесън и копър, с червен пипер и лук, нали?
Изварата е млечен продукт и трябва да се внимава с нея. Добре е да се яде не повече от 2 пъти в седмицата. Млечните белтъчини играят по-негативна роля за здравето на човека, особено за раково болните. Прекаляването с тях води до какви ли не проблеми – шипове, остеопороза, запушване на кръвоносните съдове, атеросклероза.

Какво месо да избираме?
Пилетата се отглеждат за кратко време и за да пораснат бързо, им се дават хормони, антибиотици. Затова е добре пилешкото да е домашно. Телешкото и свинското са за предпочитане. Най-добре е да са сурови като пастърма, суджук, луканка. Същото важи и за рибата. Тя може да се нареже на парчета и да се маринова с лимон, чесън, лук, копър, магданоз, босилек или пресен кориандър. И по желание да се добави чубрица и джинджифил. Рибата се накисва за 6-12 часа и се оставя в хладилника. Прекрасна е за ядене, а и омега-3 киселините се запазват. Може да се потопи и само в лимонов сок.

Източник: списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X