Напишете дума/думи за търсене

Превенция срещу остеопороза: как да укрепим костите

Всяка трета жена след 40-годишна възраст страда от заболявания на костната система. Ако се вземат своевременни мерки, може да се предотвратят голяма част от проблемите.

Контролирайте стреса
Лекарите са установили, че дори и незначителният стрес повишава риска от счупвания на костите. Ако често се намирате в състояние на високо нервно напрежение, рискувате да се разболеете от остеопороза по-рано, отколкото това би могло да се случи. Причината е, че за обновяването на костната тъкан се изисква участие на два вида клетки: остеобласти, формиращи нова тъкан, и остеокласти, които разрушават старата костна тъкан. Плътността на костната тъкан зависи от ефективната дейност и на двата вида. При стрес панкреасът започва да произвежда хормона кортизол, който потиска активността на остеобластите и понижава плътността на костите. В резултат на това костната тъкан се разрушава, без този процес да е съчетан с обновяване, а това води до остеопороза. За да се убедите, че нивото на кортизол в организма ви не е завишено, може да си направите анализ на кръвта. Ако резултатите покажат отклонение от нормата, обърнете се към специалист, който ще ви отправи препоръки или ще ви предпише медикаменти.

Следете храненето си
Здравословното балансирано меню има огромно значение за профилактиката и лечението на остеопороза. За да избегнете проблеми с костите, включвайте редовно в менюто си продукти, съдържащи калций: извара, сирене, мляко, зелени зеленчуци, сусам. Имайте предвид, че калцият не се усвоява от организма без витамин D, а това означава, че е необходимо да консумирате и мазна морска риба, яйца, субпродукти. Витамин D частично се изработва в кожата под въздействието на UV лъчите, затова прекарвайте достатъчно време на слънце. На трапезата ви трябва да има също и богата на животински протеини храна, тъй като те са източник на незаменими аминокиселини и колаген. Ако вече имате остеопороза, непременно приемайте хранителни добавки и витамини.

Спортувайте
Физическата активност е полезна не само за мускулите, а и за костите. За профилактика на проблеми с костната система са подходящи всякакви упражнения, затова подберете тези, които са ви приятни. Важно е да ги правите не от време на време, а регулярно. При отсъствие на редовна физическа активност калцият започва усилено да се „отмива” от костите. Ако вече имате остеопороза, фитнесът трябва да стане неизменна част от живота ви, но се консултирайте със специалист какви точно упражнения да правите. Подходящи са спортното ходене, разходките пеша, заниманията с пилатес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X