Напишете дума/думи за търсене

8 неща, които не трябва да правим на празен стомах

"Вие сте това, което ядете" е пословица, известна на всички. Но това, което правим преди хранене, също има голямо влияние върху нашето здраве.

„Мила“ ще ви разкаже за 9 неща, които не бива да правите на празен стомах.

Прием на противовъзпалителни средства

Аспирин, парацетамол и други нестероидни противовъзпалителни средства не бива да се приемат на празен стомах. Не само че това намалява тяхната ефективност, но причинява и сериозни здравословни проблеми (като стомашно кървене).

Съвет: Млякото намалява отрицателните ефекти на този вид медикаменти. Ако нямате подръка такъв продукт, може да изпиете лекарството с много вода.

Пиене на кафе

Дори безкофеиново кафе стимулира производството на киселини и други проблеми с храносмилателния тракт, ако се пие на празен стомах. Пропускането на закуска дори след кафе може да доведе до недостиг на серотонин и мрачно настроение за останалата част от деня.

Съвет: Ако не може да се откажете от навика да пиете кафе още с отварянето на очите, консумирайте го с мляко или сметана: млечната мазнина ще намали негативните ефекти.

Консумиране на алкохол

На празен стомах скоростта на абсорбиране на алкохол се увеличава и се равнява на скоростта, с която се движи течността от интравенозна инжекция. Премахването на продуктите от разпадането на алкохол се забавя, което предизвиква тежък махмурлук. Бързият ефект на алкохола върху тялото не оказва негативни последици за черния дроб, сърцето и бъбреците.

Съвет: Ако ситуацията не ви позволява да откажете напитка, по-добре изберете охладена нискоалкохолна такава, защото тя се абсорбира по-бавно.

Дъвчене на дъвка

Храносмилателната киселина, произведена по време на дъвченето, унищожава лигавицата на празния стомах. Прекаляването с дъвка може да доведе до гастрит. Научно е доказано, че хората, които дъвчат дъвка, предпочитат нездравословна храна като пържени картофи и бонбони, а не плодове и зеленчуци.

Съвет: Дъвки, съдържащи естествени подсладители (ксилитол, сорбитол), са по-малко вредни от тези със захар, цикламат или аспартам. Избягвайте да дъвчете дъвка повече от 10 минути дори на пълен стомах.

Сън

Гладът и ниските нива на глюкоза ни пречат да заспим и да предизвикаме повърхностен сън и ранно събуждане. Липсата на сън увеличава нивото на хормоните на глада. Това е причината, поради която ядем повече на следващия ден, ако сме пропуснали вечерята.

Съвет: Най-доброто решение преди сън са млечните продукти, защото съдържат магнезий и калций. Тези елементи ще ви осигурят здрав сън.

Интензивни тренировки

Съществува мнение, че упражненията на празен стомах изгарят повече калории. В действителност това не влияе върху загубата на мазнини. Загубата на мускули, от друга страна, е реална. Интензивността на упражненията също се намалява, тъй като тялото няма достатъчно енергия.

Съвет: Заменете силовите тренировки с аеробни упражнения. Ако имате проблеми с храносмилането, по-добре да хапнете преди всяко упражнение, защото физическата активност предизвиква производството на стомашен сок, който е вреден за празния стомах.

Пиене на цитрусов сок

Киселинните и твърдите влакна, съдържащи се в цитрусовите плодове, дразнят празния стомах, което е особено опасно за тези, които имат гастрит или са изложени на риск от неговото развитие.

Съвет: Най-добре разреждайте прясно изцедения сок от цитрусови плодове с вода в съотношение 1:1 за хора с хиперацидност или 2:1 за всички останали.

Не спорете

Проучванията са категорични, че гладът ни прави по-малко търпеливи. Това се случва, защото самоконтролът изисква енергия, която е в недостиг, когато стомахът е празен.

Съвет: Ако нямате време да ядете преди дискусия, изпийте нещо топло и предложете същото и на опонента си. Това ще направи разговора по-приятелски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X