Напишете дума/думи за търсене

Кои храни и лекарства да не смесваме?

На никой не му се иска да се лишава от бучката сиренце, с която е свикнал да завършва вечерята си или вкусния крем карамел, защото в него има мляко, а то му е забранено. Е, да но здравето понякога иска такива „вкусни” жертви. Някои комбинации от храни и лекарства са просто недобри, а други – необходими.

Мляко и риба заедно с хормоните

Стресът, в който пребиваваме, прави на пух и прах хормоните ни и на много жени се налага да вземат хормонални препарати. Знаем, че и противозачатъчните са такива. Всички тези хапченца могат да сторят бели, защото предизвикват нарушения на обмяната на веществата. За да не се случи това е важно да се хапват продукти, богати на пълноценни белтъчини, калий и витамини. Така че проверете дали в хладилника си имате: извара и други млечни продукти, риба, сушени кайсии, стафиди, тиква.

Ако приемате пикочогонни средства, например за пречистване на бъбреците, попълнете запасите от калий в организма си с: грах, спанак, киселец, моркови, цвекло, картофи, кромид лук, сушени кайсии, ябълки. Лекувате ли се с антитуморни препарати, търсете храна, която подпомага кръвотворната функция: черен дроб, риба, моркови, копър, нар. А ако на някой етап от живота ви се наложи да приемате мастноразтворими витамини А, D, E, F и К, го правете след прием на богата на мазнини храна, иначе не могат да се абсорбират от червата. Мазната храна обаче не е подходяща при прием на лекарства при бъбречна инфекция. Те, както и съдържащите захари храни понижават свойствата на противоглистните препарати.

Аспирин с мляко или вода

На всеки му се налага при настинка или болки да пийне аспирин, но не е добре да го глътва с портокалов или друг кисел сок. Млякото е най-подходящо или чистата водица. Ако имате анемия и приемате препарати, в които се съдържа желязо, не бива да посягате към млечните продукти и още: кафе, чай, орехи, тестени изделия.

Налага ли ви се да пиете антибиотици, изолирайте от менюто си кафето и колата. Тези напитки могат да намалят ефективността на повечето антибиотици, например на популярните пеницилини.

Ако приемате такива, ограничете също и консумацията на месо (вкл. пилешко), захар 1 час преди и 2 часа след приема на медикамента. Хинолоните, също често използвани антибиотици (ципрофлоксацин, левофлоксацин), трябва да бъдат приемани на празен стомах или с храна, различна от млечни продукти. Въздържайте се от мляко и производните му храни поне 2 часа преди и 2 часа след употребата на този клас антибиотици.

Антидепресанти без отлежали сирена

Взимате ли антидепресанти като Золофт и Прозак, забравете за отлежалите сирена или ферментиралите храни, богати на тирамин. Комбинацията им може да повиши кръвното ви налягане. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соевия сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди. Приемате ли медикаменти за понижаване на холестерола, заменете грейпфрутите, портокалите и сокът от тях с други плодове, особено в сутрешната си закуска.

Лекарствата, съдържащи селегилин, който се използва за лечение на болестта на Паркинсон, не трябва да се съчетават с храни, които съдържат тирамин като: отлежало сирене и кашкавал, сухи салами и трайни колбаси, соев сос, ферментирали соеви зърна, соева паста и сос терияки, тофу, кисело зеле, месо и риба съхранявани в хладилника повече от 3-4 дни, червено или бяло вино (допуска се до 60 мл на ден), всякакви храни и напитки с кофеин, бира (не повече от 500 мл на ден), ликьори или дестилирани спиртни напитки като бренди.

Малък съвет

Не пийте лекарствата с газирани напитки, тъй като въглеродният двуокис променя киселинността на приемания медикамент и свойствата му. Някои видове минерална вода имат същия ефект, затова чешмяната или изворната са най-добрият вариант.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X