Напишете дума/думи за търсене

Алкохол не се пие с ядки и чипс, а с джинджифил (+рецепта)

Гледаме филми, в които ни учат да пийваме шампанско с ягоди, ние им подражаваме, а това по най-нови изследвания се оказва доста вредно за здравето. Има храни, които не е желателно да се хапват с вино, водка или бира, защото предизвикват ферментация в организма, а тя ни вреди. Как да пием, за да сме здрави ни съветва Владимир Мутаров-специалист по природосъобразно хранене и кулинария, и автор на книгата „Стани столетник”.

Не е вредно да се пие на гладно

Битува мнение, че когато сме с чашка в ръка трябва да ядем мазни храни, за да не се напием и че в никакъв случай не бива да посягаме към алкохола на гладно. Оказва се точно обратното. Най-добре е той да се приема на празен стомах, без да се смесва с храната. Затова съвсем правилно аперитивът се предлага преди вечерята. Истина е, че виното или водката, смесени с някои храни предизвикват ферментация, последствията от която са по-лоши от пиенето на самия алкохол. Владимир Мутаров съветва да не пием с храни, които ферментират като плодовете, зърнените храни и картофите, защото стомахът ни ще се превърне в казан за варене на ракия и наред с етиловия алкохол в кръвта ни ще влезе, както метиловият спирт, така и всички останали вещества, които се образуват в процеса на ферментиране. Силният и неприятен махмурлук до голяма степен също е причинен от тази ферментация.

Всеки знае, че чипсът е идеалното вкусно мезе към чашката, но трябва да го забравим ако искаме да имаме здрав стомах. Към групата на нездравословни комбинации добавяме още пържените картофи, картофената салата, хлебчетата и оризът, плодовете и шоколадът, царевицата, сладкишите, тортите, ядките и въобще всичко, което съдържа въглехидрати.

Салатата е желана за всяко питие

Не си мислете, че трябва да стоим съвсем гладни ако решим да пием. Салатката и ракийката, които открай време са почетни гости на трапезата на българина, могат спокойно да си останат там. И бирата и виното също са добре дошли. „Алкохолът дава кисела реакция в кръвта и е подходящо да се приема с нещо, което алкализира организма като зеленчуците. Те не ферментират. Към салатата може да има мезета – кашкавали, сирена. Нашите баби и дядовци са пиели виното със сухи мезета – домашни пастърми, суджуци, луканки, което също е правилно.

Но тогава са пиели алкохол по празници, не всекидневно”, обяснява Владимир Мутаров. Той казва, че сушеното месо е по-здравословно за организма, отколкото сготвеното: „Месото дава кисела реакция и когато е термично обработено, тази кисела реакция е много по-силна, т.е отровите, които влизат са в по-голяма степен. При всяко завишаване на киселинността в организма ни, се черпи от нашия калций за неутрализиране на тази киселинност, а вероятно и други елементи. При съчетаването на месо със салата обаче, този ефект се неутрализира”.

Оказва се, че дори сланината, тъй като е суров продукт, е подходящо мезе за алкохола, но само ако е на тънки резени и с нея не се прекалява. Маринованата риба е идеална за компания на водка, ракия, бира.

Малък съвет

Когато сме на рожден ден или друго място, където се очаква че ще смесим различни храни, е добре да хапнем една лъжица джинджифил (на прах) преди да започнем да пием. Той спира ферментацията и предотвратява подуването на корема.

Как да направим сурова риба в марината - мезе за питие

Необходими продукти: около 300-500 г филе от риба по избор, добре обезкостено, сока от 5-6 лимона/ сока трябва да покрие рибата/, 1-2 ч.л. черен пипер, 4-5 дафинови листа начупени или смлени на ситно, 1 ч.л. смлян бахар, 1 глава лук нарязана на ситно, 1-2 ч.л. розмарин.

Начин на приготвяне:

1. Рибата се нарязва на парчета с големина по избор.

2. В подходящ съд се сипва лимоновият сок, добавят се подправките и нарязаният лук и добре се разбърква.

3. Добавя се рибата и се разбърква. Престоява от няколко часа до една нощ, за да се овкуси идеално.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X