Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за пътуването

Много любопитни преживявания от пътуването остават в куфарите или раниците на най-смелите пътешественици.
Като вид нашият интерес към пътуването е започнал много отдавна, когато сме били номади. Въпреки изминалото време, това силно желание да поемем на път и да пътуваме надалеч продължава да съществува в много от нас. Някои хора пътуват за почивка, други като начин на живот. Повечето се наслаждават на пътуванията си, които често носят изненади.

„Интелигентният човек пътува, за да обогати по-късно живота си в заседналите дни, които са по-многобройни.“
Енрике Ларета

Пътуващият ген
Като човешки същества, ние всички притежаваме „ген на пътешественика“. Това би обяснило нашето номадско минало като вид. Това становище е предложено от проучване, публикувано в списание Evolution and Human Behavior през 2015 г. Изследването показа, че генетичният вариант DRD4-7r може да бъде силно свързан с желанието за скитане.

Изглежда, че този ген е свързан с търсене на новост, импулсивност и желание за приключения. Поради тази причина мнозина побързаха да го нарекат гена на „страстта към пътешествията“. Изчислено е, че 20 процента от населението притежава високи нива на гена на пътешественика в своя генетичен план.

Много изследователи обаче посочват, че вкусът към пътуване не е свързан с един ген. Те предполагат, че са включени много фактори - не само генетични, но и такива, свързани с личността и културата. Въпреки това хипотезата за гена на пътешественика е интересна и със сигурност заслужава да бъде спомената сред няколко любопитни факти за пътуването.

Големите ползи от пътуването
Пътуването не е просто друга развлекателна дейност. Това носи големи ползи за онези, които се оставят да бъдат съблазнени от зова на пътя. Проучване, проведено от учени от университета в Ювяскюлен (Финландия), установи, че възрастните хора, които са пътували, живеят по-дълго. Това е така, защото пътуванията представляват почивка от заседналия живот, както физически, така и психически. Ако това е важно за възрастните хора, може да е още по-важно за по-младите.

Друго проучване, ръководено от Томас Гилович от университета Корнел (САЩ), посочва, че пътуването носи щастие. Това е преживяване, на което се наслаждавате от етапите на планиране, до реализацията му и след това последващите му спомени. Несъмнено пътуването е незабравимо преживяване, което подхранва по-положително отношение към живота.

Други ползи от пътуването
Промяната на средата означава не само здравословна почивка от рутинните обичайни навици, но опитът от пътуването също тества и ви помага да развиете различни способности:
• Активира способността ви да решавате проблеми. В чужда среда се натъквате на нови ситуации. Следователно, трябва да може да разрешавате трудностите и да се адаптирате към новото си местоположение.
• Повишава вашите социални и комуникационни умения. Извън обичайната си среда се нуждаете от по-голяма емпатия и подобрени комуникационни умения, за да разберете и изразите вашите идеи и емоции.
• Помага за разрушаването на предразсъдъците. Когато пътувате, имате възможност сами да се уверите дали това, което сте чували за други места и култури, е вярно или не. Следователно, много от вашите предразсъдъци изчезват.
• Подобрява знанията ви за себе си. Да бъдеш в различна среда, ви позволява да откриете аспекти от вашата личност, които са били скрити, когато сте били в зоната си на комфорт.

Големи пътешественици
Най-известните класически епични произведения са „Илиада” и „Одисея”. И двете са за пътуване. Знаете ли, че техният създател Омир е неуморен пътешественик. Римляните също са пътували много. За тях е било обичайно да пътуват, но не заради ваканции, а пътувания, които продължавали няколко години. Това е бил широко разпространен обичай.

Друг любопитен факт за пътуването е предоставен от китайски монах на име Ксуанзанг. Той предприема колосално пътуване, което отнема 16 години. Ксуанзанг пътувал от Китай до Индия с цел да търси свещени будистки текстове. Той следвал Пътя на коприната и документирал всички обекти, които посещавал.

Изабела Луси Бърд също заслужава да бъде спомената в тези любопитни факти за пътуването. Тази жена е живяла през Викторианската епоха. Въпреки ограниченията, които съществували за нейния пол по това време, тя не се поколебава да стегне багажа си и да отпътува за Азия. Всъщност тя става първата жена, която се присъединява към Кралското географско дружество и написва няколко прекрасни книги за своите пътувания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X