Напишете дума/думи за търсене

7 основни ключа, които ще ни помогнат да бъдем по-дзен

„Ако медитирате искрено, с чист ум и добри дела, водейки дисциплиниран живот в хармония с дхармата, ще израствате в слава. Ако медитирате искрено чрез духовни дисциплини, може да направите остров за себе си, който никой потоп не може да надвие. “

Буда

Най-страхотното в това да бъдеш като дзен монасите е техният вдъхновяващ начин на живот. Те се опитват да съществуват по прост, но просветлен начин. Простотата на битието им, концентрацията, внимателността при всяка дейност и спокойствието, които намират в дните си.
Защо да живеем повече като дзен монах? Защото всеки може да използва малко повече концентрация, спокойствие и внимателност в живота си. В продължение на стотици години дзен монасите са посветили живота си, за да присъстват съзнателно във всичко, което правят, да бъдат отдадени и да служат на другите.
По някакъв начин те успяват да постигнат онзи вътрешен баланс, за който всички мечтаем.

Искате ли да научите как точно да живеете по-автентичен дзен живот и да внесете мир, радост и баланс във вашето ежедневие? За да откриете всичко за истинската същност на самата дзен практика, тези жизненоважни правила ще ви научат как да живеете повече като дзен монах.

1. Правете всяко нещо с цялото си същество

В много отношения това е ключовият аспект на духа на дзен. Да правиш нещо с всяка фиба от своето същество, означава винаги да живееш съсредоточено и внимателно.
Това означава да бъдете напълно фокусирани върху това едно с всеки сантиметър от себе си. Става въпрос да бъдете напълно внимателни и концентрирани върху момента.

2. Правете нещата бавно и съзнателно
Въпреки че може да изглежда противоречиво, хората, които постигат целите по-бързо, са тези, които правят нещата съзнателно и бавно. Това е още един ключ към живота на дзен. Идеята е да направите действията си съзнателни, а не прибързани и произволни. Необходима е практика, но ви помага да се съсредоточите върху задачата. По този начин гарантирате концентрация.

3. Поставете пространство между нещата
За да установите ред, наложително е да не планирате твърде много задачи за кратък период от време. Това е начин за управление на графика ви, така че винаги да имате време да завършите всяка задача.
Не планирайте нещата твърде нагъсто. Вместо това оставете място между задачите по вашия график. Това ви дава доста спокоен график, оставяйки място в случай, че една задача отнеме повече време, отколкото сте планирали.


4. Разработване на ритуали
Дзен монасите имат ритуали за много неща, от хранене до почистване до медитация. Ритуалът дава на даденото нещо чувство за важност.
Не е нужно да изучавате будистките монашески ритуали, може просто да създадете свои собствени. От приготвянето на храната до яденето до почистването до това, което правите, преди да започнете работата си, до това, което правите, когато се събудите, за да тренирате. Всичко, което искате.

5. Отделете време за сядане
В богатия живот на дзен монасите седящата медитация, известна още като дзадзен, е една от най-важните части на деня. Всеки ден има определено време само за седене. Тази техника на медитация е синоним на това да се научим да присъстваме.
Като алтернатива може да използвате бягането като начин да тренирате да бъдете в настоящия момент. Може да използвате всяка дейност, която ви допада, по същия начин, стига да я правите редовно и да практикувате присъствие.

6. Опростете живота си до най-важното
Докато станем възрастни, сме натрупали много неща в живота си, които са или относително маловажни, или безполезни (материални притежания и нематериални неща). Монашеският начин на живот (за всяка духовна традиция) е създаден така, че да останат само най-важното: физическо хранене, място за почивка, общност и практика.
Идеята е да премахнете всичко в живота си, което не е от съществено значение за вашето благополучие и благосъстоянието на другите.

7. Направете домакински задължения медитация
Домакинските задължения като готвене и почистване са две от най-възвишените части на деня на дзен монаха. И двете не само са чудесни начини за практикуване на внимание, но и могат да бъдат превърнати в един от ежедневните ритуали.
Ако готвенето и почистването ви се струват скучни задължения, опитайте се да ги направите като форма на медитация. Вложете целия си ум в тези задачи, концентрирайте се и ги изпълнявайте бавно и напълно.
Желая ви успех в намирането на тези ключове, които да ви помогнат да бъдете по-скоро като дзен монах, полезен в собствения ви живот, и в преследването на безграничен мир и дълбока радост.

Източните философии проповядват хармония и човечност

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X