Напишете дума/думи за търсене

3 будистки истини, които ще ни донесат по-голям мир

„Мирът идва отвътре. Не го търсете навън. ”
Буда

Когато животът изглежда несправедлив, ние търсим мир в неща около себе си.
Будистите вярват, че има причина за страданието и че има край.
В будизма страданието не се изразява негативно, а се разглежда като практичност на живота.
Кои са 3-те будистки истини, които ще ви донесат по-голям мир и които ще ви освободят?

Будистка истина 1: Дуккха („Страдание, тъга или разочарование“)
Будистката философия диктува, че „животът е страдание“. Често обаче се възприема като отрицателно твърдение. Правилният начин да се обясни тази доктрина е, че „животът може да представлява препятствия, но това не е лошо нещо. Будисткото обяснение защо хората постоянно изпитваме трудни ситуации и страдания е, защото отказваме да разберем духовния аспект на събитието или ситуацията. Често изпитваме повторение на едни и същи събития, които включват чувство на загуба, тъга, умора, скука и безпокойство. Желанието да преодолеем тези чувства ни кара да приемаме лекарства или да преследваме нездравословни навици, за да изкореним „Dukkha или страданието“.
Полагаме толкова големи усилия, за да потиснем нашите страдания и тъга, без да осъзнаваме, че страданието също е част от растежа. За да постигнем по-голям вътрешен покой е приемането на „Dukkha“ .

Как може да внедрим будистката философия в нашето ежедневие?

• Приемането на това какво, къде и кой сте само ще ви донесе по-малко разочарования
• Ако искаш да живееш по-пълноценен живот, това носи само повече страдания. Мисълта, че „нямаш достатъчно“, само ще те натъжи. Така че, избягвайте мисълта да искате повече. Вместо това бъдете благодарни за това, което животът вече ви е дал.
• Стремежът към перфектен живот ще донесе само разочарования. Ще ви позволи да бъдете по-малко засегнати от ежедневния стрес.
• Не забравяйте, че страданието ни идва и с житейски уроци, необходими за израстването ни като личност.

Будистка истина 2: Анитя („Животът е в постоянно движение“)

Единствената константа в живота е „промяната“ . Животът винаги се движи с постоянно движение. Будисткото учение предполага, че никога не може да се върнем към деня, който вече е отминал. Будистите също така вярват, че бъдещето е илюзия и е само отражение на нещата, които правим в настоящия момент.
Променяме се по малко всеки ден, биологично. Ноктите и косата ни растат, клетките на кожата се регенерират, отделяме мъртва кожа. Има толкова много промени, които се случват в нашите тела ежедневно. По същия начин нашата съвест и мисъл също се променят всеки ден, независимо дали го забелязваме или не.
Не успяваме да осъзнаем, че нищо в този живот не трае вечно. В момента, в който приемем, че нещата се променят всеки ден, толкова по-малки ще бъдат разочарованията.
Може да не видите промените, които се случват, но продължават да се случват по същия начин. Ако приемете „Анитя или че животът е в непрекъснато движение“, това освобождава ли ви от вашите страдания или ви задържа?

Когато сме щастливи, просто не искаме да свърши това усещане. Но нашият непрекъснато променящ се живот диктува, че един цикъл трябва да приключи. Това причинява известен стрес, но какво би станало, ако промените перспективата си? Какво ще стане, ако се фокусирате максимално върху настоящия момент, защото той ще свърши? Ако сте в състояние да разберете огромната сила на промяната на мислите си и как животът се променя всеки ден, това ще ви освободи. Всичко, което трябва да направите, е да осъзнаете настоящия момент.

Как може да постигнем това състояние на съзнанието?

• Наслаждавайте се на малките неща в живота. Научете се да приемате промените, които се случват всеки ден.
• Не се страхувайте, че това, което имате, един ден ще изчезне. Вместо това се ангажирайте с безкрайните възможности, които животът предлага всеки ден.
• Разберете, че всички негативни обстоятелства също ще свършат, защото животът винаги върви напред.
• Да осъзнаеш настоящия момент е най-доброто нещо, което можеш да направиш.

Будистка истина 3: Анатма („Променяш се всеки ден“)
Будистите вярват, че постоянно „Аз“ не съществува. Важно е да се разбере, че всичко се променя всеки ден. Затова приемането, че се променяте всеки ден, е от решаващо значение.

Как да намерим мир в приемането на това, което е?
Не успяваме да осъзнаем най-голямата истина за постигане на вътрешен мир - страданието ни е само временно. Будистите вярват, че копнежът за удоволствие, материални блага и безсмъртие са коренът на страданието, всички от които никога не могат да бъдат удовлетворени.

Страданието е неизбежно и се случва, за да ни научи урока, който трябва да научим. Урокът е важен за постигане на нашето просветлено Аз. Страданието може да приключи, ако приемем факта, че се променяме всеки ден, както и ситуацията ни.

Как може да използваме тази доктрина в своя полза?
• Обърнете внимание на това как може да преоткривате себе си всеки ден, вместо само да намирате своето „истинско Аз“.
• Осъзнайте, че няма постоянно Аз, а само това, което е тук в момента в настоящия момент.
• Прегърнете и се насладете на живота си по начина, по който той се случва. Знайте, че утре всичко ще бъде различно. Във ваши ръце е да намерите своя вътрешен мир. Приемането на настоящия момент е ключово, за да ви донесе по-голям мир в живота.

Тези будистки принципи ще променят живота ви

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X