Напишете дума/думи за търсене

Тези будистки принципи ще променят живота ви

Будститите имат свои правила и принципи, по които се ръководят. Те твърдят, че ако практикуваме тези 6 техни максими редовно, ще променим живота си.

Консумирайте с мярка

Бъдете наясно какво слагате в тялото си. Бъдете благодарни за храната, която приемате. Обмислете внимателно, преди да купите тази или онази вещ. Запитайте се дали наистина е нещо, от което се нуждаете, или просто моментна прищявка.

Обърнете внимание на ефекта от медиите, които ползвате. Помагат ли ви да се учите и да израствате като индивид? Или ги ползвате като форма за бягство от своя свят? Унищожават ли вашата правилна преценка за заобикалящия ви свят?

Преди да кажете нещо, помислете

Обмислете внимателно думите си. Когато трябва да кажете нещо, направете пауза. Ще навредят ли думите или ще донесат любов?

Дишайте дълбоко, преди да влезете в дома си, работното място или в училището.

Слушайте хората, с които общувате. Ако комуникираме двустранно, ние създаваме възможност за взаимна симпатия, разбиране и толерантност.

Бъдете благодани

Забележете какво имате. Практикуването на осъзната благодарност води до по-плътно осъзнаване на живота, който имаме.

Бъдете благодарни за възможностите и предизвикателствата. Това, че благодарите, по никакъв начин не е отричане на трудностите в живота. Живеем в тревожни времена и без съмнение сте изпитали много предизвикателства, несигурности и разочарования.

Споделете радостта, а не негативното. Научете се да се радвате на щастието на другите и вашето собствено щастие ще се размножава - това е най-доброто лекарство срещу завист.

Възпитавайте в себе си състрадание и доброта

Винаги се притичвайте на помощ. Безкористно се опитвайте да облекчите страданието, където и да се появява.

Наблюдавайте реакциите си с истински интерес и непредубедено. Ако ви е трудно да слушате състрадателно и търпеливо нуждите на другите, може да сте почти сигурни, че това се дължи на невъзможността ви да се вслушате в гласа на собственото си сърце.

Работете за хармония и покой на много нива. За всяко ваше чувство има причина. Невинаги обаче е необходимо да разбираш произхода на едно преживяване или усещане, за постигнеш спокойствие.

Открийте мъдростта

Благодарение на натрупаната мъдрост хората сме по-добри в решаването на житейските си проблеми и сме способни да предложим проницателен наръчник и на другите как да лавират в битието си. По този начин знанието, превърнато в мъдрост, носи щастие за този, който го споделя.

Бъдете отворени към всичко. Умът може да се съсредоточи в толкова много посоки: минало, настояще, бъдеще, абстрактни понятия или аналитично разрешаване на проблеми. Всички форми на мисълта имат полезна роля.

Приемете, че промяната е постоянна

Непостоянството и промяната са неоспоримите истини за нашето съществуване. Това, което е реално, е настоящият момент. Настоящето, което е продукт на миналото или резултат от предишни действия. Колкото по-бързо проумеете, че промяната е постоянна, толкова по-лесно ще живеете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X