Напишете дума/думи за търсене

Как да премахваме пъпки и черни точки, без да увреждаме кожата си

Факт е, че несъвършенствата, свързани с акнето, влияят на външния вид. Затова е логично всеки да иска да се отърве от тези несъвършенства по бърз и лесен начин.

Най-добре е да не премахвате пъпки и черни точки сами, като използвате ръчни методи. Ако все пак прибягвате до това, важно е да го направите по правилния начин.

Проблемът е, че когато ги стиснете, част от гнойта излиза, но част от нея се изтласква обратно в порите. Възможно е също така налягането да накара порите да се разширят под кожата.
Ръчното стискане на пъпки и черни точки увеличава риска от увреждане на кожата, както и риска от белези от акне.
• Когато пъпката е червена и няма бял връх, това е петно и не е добра идея да се отстранява.
• Ако пъпката е много голяма, възпалена и дълбока, по-добре е да не прилагате натиск.
• Когато има голямо петно, което е нежно на допир върху кожата, е възможно да е цирей. Не се опитвайте да го отстраните по никакъв начин.

Преди да се опитате да премахнете пъпки и черни точки със собствените си ръце, пробвайте тези алтернативи:

• Топлият компрес
– напоете мека кърпа с топла вода и я сложете върху пъпката. Когато изстине, измийте отново в топла вода. Това може да му помогне да се отцеди естествено. Компресът е подходящ да бели връхчета, но не и за черни точки.
Професионално отстраняване - дерматолог или медицински козметик знае как да премахне пъпките и черните точки, без да причинява никаква вреда.

Ако решите да премахнете пъпки и черни точки ръчно, най-добре е да приложите техника, която минимизира риска от увреждане. Първото нещо, което трябва да направите, е да измиете добре ръцете си със сапун и вода. Второ, дезинфекцирайте зоната, която ще третирате със спирт.


Екстракция с игла
Дезинфекцирайте игла с алкохол. След това много внимателно убодете горната част на пъпката.
Целта е да се вдигне „тапата”. Това не трябва да причинява болка или дискомфорт. Ако боли, това означава, че е направено неправилно.
След това увийте пръстите си в кърпа и ги поставете от двете страни на пъпката. Отстранете гнойта, като направите движение навън – тоест противно на натиска. Накрая измийте мястото със сапун и дезинфекцирайте със спирт.

С памучни тампони

Ако когато отворите тапата с иглата, няма дренаж, това, което може да направите, е да вземете два памучни тампона и да приложите лек натиск върху двете страни на пъпката. В никакъв случай натискът не трябва да е интензивен.
При тази процедура пъпката може да се отцеди. След това мястото трябва да се измие и да се нанесе спирт.

С пръсти
Добро време за премахване на пъпки и черни точки е след душ, тъй като топлината и парата отварят порите. Това улеснява дренажа. В този случай увийте пръстите си в чиста кърпа или памучен тампон.
След това приложете лек натиск от двете страни на пъпката, като натискате нагоре. Това не трябва да бъде непрекъснато, а по-скоро като люлеещо движение: нежен натиск нагоре и паузи.
Това може да отнеме известно време, но може да работи. Постепенно ще настъпи дренаж.

Необходимо е да се повтаря, докато престане да излиза гной. Никога не натискайте силно. Накрая измийте и нанесете антисептик.

Съвети, които да имате предвид
Пъпките обикновено минават в рамките на 5 до 7 дни, без да е необходимо да ги премахвате с ръка. Междувременно, лошо използвана техника може да доведе до нежелани ефекти.

Една пъпка е готова за премахване, когато върхът й е бял или жълт. От друга страна, кистозното акне генерира червени подутини без друг оцветен връх. То е много по-дълбоко кожно състояние и трябва да се лекува от дерматолог.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X