Напишете дума/думи за търсене

Доказано! Черният шоколад повишава имунитета

Черният шоколад е една от аномалиите на храненето. Изследователите са заинтригувани от горчиво сладката суперхрана от години, не само защото е невероятно вкусна и задоволява апетита ни за сладко, но и защото има десетки научни изследвания, които предполагат, че богатият на хранителни вещества и антиоксиданти шоколад е много полезен за здравето ни.

„Шоколадът е вкусен независимо от здравословните му свойства. Така че идеята, че нещо толкова вкусно може да бъде и добро за нас, е страшно привлекателна“, казва д-р Дейвид Л. Кац, директор и основател на изследователския център за превенция в болница „Грифин“ в Университета в Йейл, който е прекарал голяма част от кариерата си, изучавайки здравословните ползи от шоколада.

Черният шоколад се получава от Theobroma cacao, известен още като какаовото дърво. Д-р Кац казва, че това е уникално концентриран източник на биофлавоноидни антиоксиданти, който се нарежда високо в скалата ORAC (капацитет на абсорбция на кислородни радикали) в сравнение с много плодове и зеленчуци.

През 2011 г. Кац е съавтор на проучване, публикувано в Antioxidants & Redox Signaling, фокусирайки се върху многото предимства на тази суперхрана. В него той и колегите му обясняват, че какаото на прах съдържа до 50 милиграма полифеноли на грам, като една порция съдържа повече фенолни антиоксиданти от повечето храни и напитки, включително ябълки, сок от червена боровинка, червено вино и черен чай. Основните флавоноли, открити в какаото, са епикатехин и катехин, както и процианидини, които осигуряват най-много антиоксиданти.

„Освен това какаото е концентриран източник на фибри, магнезий, калий и аргинин - аминокиселина, която помага на кръвоносните съдове да се разширяват“, казва Кац.

И така, как действат флавоноидите?

Доктор Деана Минич, вицепрезидент по научните въпроси в Clean Program, чиито области са човешкото хранене и медицинските науки с фокус върху прилагането на науката в храненето и начина на живот, обяснява, че тези фитонутриенти или полифеноли, наречени флавоноиди (известни още като антиоксиданти, получени от растения) по същество помагат на кръвоносните съдове да се разширят и отпуснат. „Може да си представите, че когато мозъкът и сърцето ви имат достатъчно кислород и кръв, те работят по-добре“, посочва тя.

Статия, публикувана през декември 2016 г. в Journal of Nutritional Science, свързва стимулиращите мозъка аминокиселини и съединения на растителна основа с възможна роля в превенцията на рака, подобряване на здравето на сърцето и дори загуба на тегло. Предишни изследвания също предполагат, че черният шоколад може да помогне за стабилизиране на кръвното налягане и да повлияе положително върху чревната микробиота, подобрявайки храносмилането и метаболизма.

В допълнение към всички тези ползи, черният шоколад може да бъде благодат и за ума. Проучване, планирано за публикуване през май 2021 г. във Food Chemistry, се фокусира върху биоактивните аминокиселини триптофан, фенилаланин и тирозин, всички от които могат да помогнат за промяна на нашата неврохимия, което води до ефекта на „усещане за щастие“, идващо обикновено от шоколада. Изследване, публикувано през ноември 2019 г., установи, че черният шоколад може също да подобри паметта и когнитивните функции.

Подобрява ли черният шоколад имунитета?

Най-общо казано, възпалението е реакцията на имунната система към дразнител. Когато възпалението е тежко, то може да предизвика реакции в организма, водещи до по-сериозни здравословни проблеми. Статия, публикувана през август 2016 г. в „Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие“, обяснява как оксидативният стрес, който идва от дисбаланса между производството на реактивни кислородни видове (ROS) и тяхното елиминиране чрез защитни механизми, може да насърчи хроничното възпаление.

Идеята, че тъмният шоколад може да укрепи имунитета, се основава на факта, че антиоксидантите имат противовъзпалителни ползи. „Изследванията предполагат, че черният шоколад подобрява имунната функция, тъй като е пълен с флавоноли“, обяснява Кери Ганс, консултант по хранене и автор на The Small Change Diet. „Известно е, че флавонолите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.“

„Антиоксидантите помагат за имунитета, защото защитават собствените ни клетки, докато имунната система се бори с „врага“,“ обяснява д-р Кац.

Две от най-цитираните проучвания, изследващи връзката между черния шоколад и имунитета, бяха проведени през 2018 г. от учени от университета Лома Линда в Калифорния, които изследваха как черният шоколад с висока концентрация на какао (минимум 70 процента какао, 30 процента органична захар от тръстика) повлиява нивата на стрес, възпалението, настроението, паметта и имунитета. Оказва се, че колкото по-висока е концентрацията на какао, толкова по-положително е въздействието върху паметта, настроението, имунитета и други.

Фактът, че шоколадът е богат източник на фибри, също е много положителен, тъй като „здравословният микробиом“ - генетичният материал на микробите, които живеят във и извън тялото, включително бактерии, гъбички и други микроби, „е от решаващо значение за балансиран имунен отговор, а фибрите са ключови за захранването на микробиома“, казва д-р Кац. Изследване, публикувано през ноември 2020 г. в Nature, предполага, че здравите черва влияят положително на имунитета при хората.

Кои са храните за красота?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X