Напишете дума/думи за търсене

9 начина да смачкаме зимната потиснатост

И отново навън е мрачно, и отново вали, а зимата е едва в началото си. Празниците минаха, банковата сметка отъня, а талията - обратното. Да не позволяваме тази година зимната потиснатост да ни трови. Да вземем мерки още от днес!

1. За да сме в добро настроение, трябва да се наспиваме редовно. Нека денят ни започне спокойно и подредено. Да се протегнем с удоволствие. Това отпуска диафрагмата и гарантира дълбоко, равномерно дишане. Ако си позволим и спокойна и пълноценна закуска, ще се почувстваме наистина отпочинали.

2. Препоръчително е да си направим чай от канела, кардамон, карамфил и джинджифил. Канелата ухае приятно и отлично стимулира кръвообращението. Джинджифилът подпомага храносмилането и укрепва паметта, а кардамонът подобрява работата на сърцето.

3. Трябва и да се движим повече. Достатъчни са 10 минути разходка с бързи стъпки сред зеленина. Това помага за доброто настроение много повече от парче шоколад. Чрез движението вътрешната енергия се повишава и трае 1-2 часа, докато консумацията на шоколад води до по-високо напрежение след един час.

4. Самонаблюдението също е важен фактор. Трябва сами да установим ролята на храната, напитките, кафето, колата - как ни влияят сутрин, на обяд и вечер. Те са важни за контрол на настроението.

5. Нека не забравяме, че музиката е една от най-висшите духовни прояви. След движението тя е най-ефикасна. Не бива да я подценяваме и пренебрегваме. Музиката притежава способността да повишава енергията и тонуса на настроението. Тя стимулира производството на норадреналин в мозъка и затова е балсам за душата.

6. Полезно е да излизаме с приятели, да бъдем в приятна компания. Може би мрачното време навън ви кара да искате да се свиете на топло у дома, но така само ще задълбочите лошото си настроение. Най-добре е да излизаме по-често, да правим всичко възможно да се виждаме само с положителни хора и да се запознаем с нови.

7. Усмивката прави чудеса. Когато тя е истинска, а не дежурна, стимулира биохимията на радостта. Нашето лице е не само огледало на емоции, то може да ги провокира.

8. Ако зимната депресия ни гони и притиска всяка сутрин, трябва да знаем, че сега не е моментът за диета или за друг вид ограничение. По-добре е в този период от годината да се отпуснем и ако ни се хапва торта, да не мислим къде ни се е залепила. Ако ни се иска нова чанта, да не мислим как ще вържем двата края този месец. Ако някой ни привлича, да не чакаме той да направи първата крачка, ами да му се усмихнем и да му дадем знак, че го харесваме.

9. Много вярна е приказката, че ако искаме нещо да се промени, трябва да започнем да действаме по нов, различен начин. Ако всяка зима изпадаме в депресия, може би няма нужда да ходим на ски отново. Може пък едно пътуване до Гърция или до нашето море да обърне нещата тази зима. Помислете какво правите обикновено в началото на годината и ако винаги се чувствате потиснати, не го правете през тази. Направете нещо ново. Дори да е малко нови хоби, може да свърши чудеса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X