Напишете дума/думи за търсене

9 храни, които може да намалят риска от инсулт

Всяка година броя на пострадалите от инсулт нараства лавинообразно и вече нито една възраст не е застрашена.

Какво може да се направи, за да се намали рискът от инсулт?

Най-рисковият фактор е високото кръвно налягане. Това означава, че ако сте дори на ръба на високото кръвно, е важно да предприемете правилните стъпки за неговото намаляване.

Повечето хора прибягват към медикаментите, подходящи за това, но най-добрият начин за сваляне до безопасно ниво е да изберете подходящ хранителен режим и прием на витамини.

Предлагаме ви 9 храни, които може да намалят риска от инсулт.

Кейл

Това растение не е само модерна храна, с която по-младите обичат да се хранят. То е богато на магнезий, който е безценен за сърцето.

Банани

Наличието на достатъчно количество калий в организма може да намали риска от инсулт с 24%. Това е така, защото калият регулира инсулина, който от своя страна стабилизира кръвното налягане. Един от най-добрите източници на този минерал са любимите на всички банани.

Тиквени семки

Подобно на кейла, тиквените семки са богати на магнезий. Ако консумирате редовно от тях, може да намалите риска от инсулт с 22%.

Нискомаслено прясно мляко

Нискомасленото мляко не е само за възрастни, които все още обичат да консумират млечни продукти, но и за тези, които са загрижени за риска от инсулт. Нискомасленото прясно мляко значително намалява рисковите фактори, водещи до инсулт. Това е така, защото белите храни са пълни с магнезий, калций и калий – вещества, необходими за здраво сърце.

Боровинки

Боровинките са претъпкани с антиоксиданти, които подпомагат здравословния кръвен поток.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X