Напишете дума/думи за търсене

Храни за красота (+рецепти)

Храната в служба на красотата може да бъде също толкова ефективна, колкото скъп крем и спа процедура. Вижте продуктите, за които кожата ще ви благодари.

Ядките са богати на поли- и мононенаситени мастни киселини, които са ключов фактор за свежестта и хидратацията на кожата. Съдържат антиоксиданти, които спомагат за забавяне на процесите на стареене, както и витамини А, Е, В6 и В12, калий и калций, необходими за нормалното протичане на обменните процеси в кожата. Овесените ядки са диетичен продукт, който не само подобрява дейността на храносмилателната система, но и извежда токсините, намалява усещането за глад и лекува акнето, благодарение на високото съдържание на цинк. Цинкът е необходим за синтеза на колаген - което означава, че спомага за гладка и еластична кожа и бързо зарастване на раните. В цвеклото има малко калории и много фибри. Особено ценно е богатото му съдържание на калий, който спасява кожата от загуба на влага. Морските водорасли съдържат алгинова киселина, която е важен елемент от програмите за детокс - извежда вредните вещества от организма и балансира дейността на храносмилателната система.

Яйцата снабдяват тялото с витамини В, А и селен - микроелемент, необходим за балансираното състояние на кожата. Селенът помага в борбата с акнето, предотвратява образуването на пигментни петна, защитава от свободните радикали, прави кожата свежа и еластична. Освен това, е жизнено важен за състоянието на косата. Цитрусовите плодове често влизат в състава на козметичните продукти, главно заради високото си съдържание на витамин С, който възпрепятства преждевременното стареене и спомага за синтеза на еластин - вещество, което заедно с колагена осигурява 90% от младежкия вид на кожата. В телешкия и пилешки черен дроб има рекордно много витамин В2, дефицитът на който води до уязвима кожа, склонна към дерматит, изсушаване и зачервяване. Авокадото е богато на олеинова киселина, която е полезна за регенерация на кожата, както и на витамини от групата В и фибри. Най-ценното му качество е способността да забавя стареенето на кожата и образуването на бръчки.

Мазните морски риби (скумрия, сьомга, сардина, тон) са ценен източник на омега-3 мастни киселини, които забавят разрушаването на колагена. Месото е главен източник на незаменими аминокиселини, благодарение на които кожата може да синтезира нови клетки. Подобни аминокиселини има още в яйцата, бобовите, ядките.

Салата с авокадо и поширани яйца


15 мин/ 4 порции

Необходими продукти:
400 г авокадо
400 г домати
8 яйца
60 г рукола
20 г магданоз
160 мл зехтин

Начин на приготвяне:
1. Нарежете доматите и авокадото на кубчета. Добавете руколата, ситно нарязания магданоз, зехтина и сол на вкус.
2. Поширайте яйцата. Сложете върху салатата и поднесете.

Цитрусово суфле


1 час и 15 мин/ 4 порции

Необходими продукти:
100 мл прясно изцеден сок от грейпрфут
кората от 2 лимона
50 г брашно
250 мл прясно мляко
3 яйца
50 г масло
200 г пудра захар

Начин на приготвяне:
1. Разбийте с миксер размекнататото масло, пудрата захар и лимоновата кора.
2. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете към разбитата маслена смес сока от грейпфрут, жълтъците, пресятото брашно и млякото. Продължете да разбивате до хомогенност.
3. Разбийте белтъците на пяна и внимателно, на части ги прибавете към цитрусовата смес. Преместете в подходяща форма. Напълнете тава с гореща вода, сложете в нея формата със суфлето и поставете в загрята на 180°С фурна за около 35 - 40 мин. Отгоре суфлето трябва да се зачерви, а отвътре да остане меко. Оставете да изстине за 5 - 10 мин, поръсете с пудра захар и поднесете.


Дроб с цвекло и мащерка


20 мин/ 2 порции

Необходими продукти:

400 г варено цвекло
250 г ягоди
35 г захар
1 ч.л. нишесте
10 стръка мащерка
250 г телешки дроб
зехтин
балсамико

Начин на приготвяне:
1. Поръсете ягодите със захарта и загрейте на слаб огън за 5 - 6 мин. Прибавете нишестето, сол и черен пипер и половината от ситно нарязаната мащерка.
2. Почистете и нарежете дроба, загрейте зехтин и изпържете на грил тиган за 3 - 4 мин.
3. Поръсете с останалата мащерка, добавете цвеклото, полейте с ягодовия сос и във всяка порция капнете по малко балсамико.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X