Напишете дума/думи за търсене

9 стъпки към дълголетието, доказани от науката

Според последните данни от проучване, проведено от британски учени, продължителността на живота се влияе не толкова от генетично предразположение, колкото от поддържане на здравословен начин на живот. Какво трябва да се направи според експертите, за да се живее дълго и в здраве?

Учените твърдят, че е възможно да намалим наполовина риска от инсулт, ако увеличим физическата активност до половин час на ден, ядем 5 пъти на ден, а всяко хранене трябва да съдържа зеленчуци или плодове, да се откажем от пушенето и да намалим алкохола.

Правила за дълъг живот
Най-очевидните правила са известни на всички. Но учените са научили от столетниците някои от хранителните характеристики, методи за релаксация и придобиване на устойчивост на стрес, упражнения, които могат да се използват за забавяне на стареенето.

1. Не бързайте да се пенсионирате
След като човек спре да ходи на работа, той често започва да развива затлъстяване и настъпват хронични процеси. Италианският учен Джакомо Феручи предлага голямо разнообразие от начини да прекарате свободното си време. Повечето италиански пенсионери предпочитат да копаят и да отглеждат грозде в малки ферми. Ако нямате желание или възможност да се реализирате в земеделието, тогава може да си намерите работа като пазач в музей, където освен че ще работите, ще изучавате и произведенията на изкуството. Всички опции ще свършат работа, най-важното е да почувствате своята значимост.

2. Физическа активност
„Движението е живот“ и единственият източник на здраве и младост, казва професорът по медицина Стюарт Джей Олшански. Изследователят на остаряването от Университета на Илинойс потвърждава, че спортните упражнения подобряват настроението, повишават умствената острота и увеличават мускулната и костната маса. „Ще забележите предимствата след първите тренировки. И ако здравето или финансовото ви състояние не позволяват занимания във фитнес залата, тогава може просто да се разхождате на чист въздух. Ако не искате да изграждате мускули, тогава са подходящи упражненията за отпускане или разтягане”, твърди докторът.

3. Правилна закуска
Лекарите вярват, че закуската е най-важната храна, която определя целия ден. А най-добрата е закуската със зърнени храни, които са източник на фибри. Пълнозърнестите храни, особено при първото хранене, ще ви помогнат да стабилизирате кръвната си захар и да я поддържате постоянна през целия ден.

4. Зъбният конец е важен
Д-р Перлс от Нюйоркския университет е твърди, че почистването на зъбни конци всеки ден може да ви помогне да поддържате артериите си здрави. При редовна употреба конецът ще намали броя на патогенните микроби в устата, които постъпват в тялото с храна и причиняват възпаление в артериите, което води до риск от сърдечни заболявания. Ще получите още по-добър ефект, ако използвате конеца два пъти на ден. Същото важи за интерденталните четки.

5. Подобрете съня си
Адекватният сън добавя още няколко години към живота. Нощната почивка позволява на тялото да се възстанови и да подобри функционирането на клетъчните структури. За да постигнете до фазата на REM сън, имате нужда от поне шест часа непрекъснат сън.

6. Управлявайте стреса
Последните проучвания потвърдиха, че хората, които живеят дълго, не приемат присърце незначителни проблеми. Те са по-спокойни, по-балансирани по характер и начин на живот. Ако искате да добавите няколко години към крайния си срок, научете се да приемате по-спокойно отношение към ежедневния стрес, който все още не може да промените. Подходящи са разходки, разговор с приятели и съмишленици, интересно хоби, упражнения за релаксация и дълбоко дишане.

7. Хранете се правилно
Дълголетниците консумират много храни, съдържащи важни витамини и минерали - селен, бета каротин, витамини С и Е. Освен че удължават живота, тези вещества спомагат за подобряване на когнитивните резултати. Джакомо Феручи предлага да ядете по-малко бели храни - рафинирана захар, пшеничен хляб, сол, брашно и вместо това да добавите към диетата цветни зеленчуци и плодове, хляб с тъмно зърно и зърнени храни.

8. Правилни навици
Столетниците се различават по това, че имат доста строго ежедневие. Те обикновено заспиват и се събуждат по едно и също време, грижат се за здравето си, не пушат и не злоупотребяват с алкохол. Диетата им се състои основно от растителни храни, бобови растения и ядки. Те активно работят в собствената си градина или спортуват. Освен това прекарват много време със семейството си или служат на общността.

9. Общувайте за здраве
Редовната комуникация с вашите роднини, приятели, колеги подобрява настроението и намалява риска от депресия, което често води до ранна деменция и смърт. Много психолози твърдят, че основната полза от упражненията при по-големите възрастови групи е постоянният контакт и социалното взаимодействие.

Невероятни навици, които ще ни донесат дълголетие

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X