Напишете дума/думи за търсене

Четирите тантри на тибетската медицина

Основа на тибетската традиционна медицина са четири медицински тантри, дадени според преданията в много древни времена от появилия се по тези места Буда на медицината, далеч преди известният Шакямуни Буда.

Първа е Тантра на основите, която разглежда характеристиките на здравото тяло, както и симптомите на заболяванията и методите за лечението им.

Тантра на обясненията се занимава със зачеването, развитието на плода, раждането и по-нататъшното развитие на човека чак до смъртта. Три глави са посветени на причините, условията за възникване и класификацията на болестите. Следват особеностите, вкусовете и енергиите на лечебните съставки. По-нататък се описва лечението от гледна точка на храненето и поведенческите навици, както и методите за постигане на дълголетие.

Тантра на устната традиция има 15 основни раздела и 92 глави, които са посветени на 101 вида хуморални разстройства, като се третират и причините и условията за всяка от тези болести, симптомите, лечението и препоръчваните начини на хранене и живот.

Допълнителната тантра има 4 раздела, посветени съответно на диагностиката, на приготвянето на лекарства, на успокояващите и облекчаващите лечебни средства и накрая последният раздел третира допълнителното лечение, когато първоначалното няма успех. На превода на тези безценни древни текстове сега е посветила основното си време и сили тибетската лекарка Пема Цецо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X