Напишете дума/думи за търсене

Как с подправки може да направим дома си блестящо чист

Много преди появата на съвременните препарати за пране, миене, чистене, нашите баби са успявали успешно да поддържат отлично дома, посудата, дрехите.

Тези стари методи не притежават много добър търговски вид, но днес определено са интересни, защото могат да помогнат на много домакини да избегнат все по-често срещащите се алергични реакции.

Миене на чинии и прибори: На всеки у дома му остават малки парченца сапун, които понякога изхвърля. Не го правете, защото можете да си приготвите ефективна смес за миене на посуда. Ако остатъците са по-големи, настържете ги с ренде. После залейте с гореща вода и добавете малко сода. Ще се получи смес, която добре ще почиства емайлирани повърхности, но също и кафеварки с петна. За подсилване на ефекта, може да добавите малко оцет или лимонена киселина.

Пране: Съставките са почти същите, като за домашния препарат за миене на чинии. За по-голяма прецизност все пак дозирайте по следния начин – 100 г настърган сапун (за препоръчване натурален или детски) се заливат с 1,5 – 2 л гореща вода. Добавят се 500 г сода и 1 – 2 мл етерично масло, най-добре е да е от лавандула. Всичко се разбърва, докато стане на еднородна смес с консинстенция на гел.

Мивки, вана и тоалетна: Содата отново е най-добрият помощник. Поръсете с нея повърхността, която искате да изчистите, и търкайте без голям натиск. Оставете за 10 минути и отново търкайте, а после изплакнете. Този метод обаче не е подходящ за акрилни вани, защото повърхността им може да се увреди. Вместо това използвайте смес от настърган сапун, залята с гореща вода и добавен оцет. Облейте акрилната вана, оставете за малко и изплакнете с търкане с фин парцал.

Тоалетната чиния и седалката най-добре се почистват с оцет, смесен с етерично масло, например от чаено дърво, което има силно антибактериално действие. Подходящи са още маслата от бор, хвойна или лимон, според предпочитания аромат. Варовикът по смесителите или стъклото на душ кабината лесно се отстранява, като веднъж седмично се обтрият с лимон и се изплакнат.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X