Напишете дума/думи за търсене

Как да четем етикетите на хранителните продукти (първа част)

Ако не сте безразлични към здравето си, вероятно често спирате поглед на етикетите на хранителните стоки в магазина. Разчитането им обаче изисква известни умения.

В страните от Европейския съюз съдържанието на етикетите се контролира от Европейската агенция по безопасност на храните. Задължителната информация според Закона за защита на потребителя се отнася до: производител и вносител (ако стоката е вносна); страната на производство; съществените характеристики на продукта; срока на годност; указанията за употреба; количеството, когато става дума за опакована стока. Информацията трябва да е предоставена на български език за всички стоки, които се предлагат на нашия пазар. Имайте предвид, че поставянето на рекламни надписи върху етикета не е забранено, затова не се подвеждайте да вземате тази информация за чиста монета.

Срок на годност, дата на производство и условия за съхранение

Колкото и банално да звучи, първото, на което трябва да обърнете внимание, е именно това. Всички тези данни трябва да бъдат указани на етикета на продукта. Понякога обаче не става ясно дали е указана датата на производство или датата, до която продуктът е най-добър. За да избегнете евентуални неприятности, купувайте продукти, при които е абсолютно ясно кога са произведени и до коя дата са годни. Често търговците правят намаления за продукти с изтичащ срок – четете внимателно, за да прецените дали за оставащите дни ще можете да консумирате стоката. Важно е да обърнете внимание и на условията за съхранение, тъй като ако не ги спазвате, срокът на годност значително се съкращава. Освен правилата за съхранение, етикетът често съдържа и информация за приложението на продукта (например, за температура на нагряване, приготвяне, рецепта и т.н.).

Енергийна стойност

Информацията по този показател означава колко калории се съдържат в 100 г или в 1 порция от продукта (обърнете внимание на това, за да придобиете представа за реалното количеството), за състава на протеини, мазнини и въглехидрати, както и за съотношението между тях. За съжаление тази информация често е недостатъчна, тъй като мазнини и въглехидрати са сложни наименования, включващи в себе си много подвидове, всеки от които има своите положителни и отрицателни влияния върху организма ни. Протеините съдържат около 4 калории в 1 г – количеството, което трябва да консумираме дневно, зависи от теглото ни.

Бързите въглехидрати (захар) се съдържат в сладкарските изделия – добре е да приемаме колко се може по-малко от тях. Фибрите също са въглехидрати, но сложни – те не се усвояват от организма, но влияят благотворно на функцията на стомашно-чревния тракт и на микрофлората на стомаха. Въглехидратите са основният източник на енергия, но е важно да я получаваме най-вече във вид на бавни въглехидрати и фибри. Препоръчителната доза е около 300 г въглехидрати дневно.

Мазнините биват наситени, ненаситени, трансмазнини. Основното правило е да избягвате продуктите, съдържащи трансмазнини, тъй като те оказват негативно въздействие на нивото на холестерола и на сърдечносъдовата система. Основен източник на холестерол са мазните и тлъсти храни. Дневният прием на това вещество не бива да надвишава 300 мг дневно. Предпочитайте продуктите, в които преобладават ненаситените мазнини – съдържат се в растенията и рибата. Източник на наситени мазнини са храните от животински произход. Препоръчва се да консумираме около 67 г мазнини дневно, като по-голямата част от тях трябва да са ненаситени.

Натрий (сол)

Колкото по-малко натрий приемаме, толкова по-добре, но при всички случаи дневната доза трябва е по-малко от 2400 мг на ден.

Състав на продукта

Всеки етикет трябва да включва информация за състава на продукта. Енергийната стойност показва колко енергия ще получи организма ни, но за да вземем окончателно решение за покупка, е необходимо да сме наясно какво се съдържа в храната. Така например, трябва да имате предвид, че захарозаместителите не носят никаква хранителна ценност и не добавят калории към общата енергия, но могат да повлияят негативно на здравословното състояние. Съставките обикновено са изброени на етикета в низходящ ред – най-отгоре са тези, които са с най-малко съдържание в продукта. Съответно на най-долните редове са тези, които са най-много. Ако на етикета има повече от три наименования на съставки, които не са ви познати, по-добре не купувайте стоката. Предпочитайте ясните компоненти, които можете да разпознаете. Избягвайте храните, съдържащи фруктоза, захарозаместители, хидрогенизирани растителни масла, консерванти.

За още практични съвети и интересна информация търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X