Напишете дума/думи за търсене

Храни, полезни по време на цикъл, и такива, които трябва да избягваме

Хранителните нужди на жените се променят през менструалния цикъл и колебанието на хормоните не е единствената причина за това. По време на този период от месеца се губят основни минерали и витамини чрез кървенето. За да възстановят тези загуби, експертите препоръчват балансирана диета в съответствие с менструацията. Някои продукти може да ви помогнат да поддържате здравословно ниво на елементи и да се борите с коремните спазми, подуване, главоболие, гадене и умора.

Храни, подходящи за консумация по време на цикъл

1. Броколи
Желязото е минералът, който се губи най-много по време на менструално кървене. Броколито ще ви помогне да компенсирате загубата. Освен на желязо този зеленчук е богат на фибри, магнезий и калий - елементи, които ще помогнат за намаляване на коремното подуване, за по-добро храносмилане и отпускане на мускулите, ако страдате от спазми.

2. Банани
Бананите може да са най-добрият избор за закуска по време на цикъла. Тези плодове са пълни с калий, магнезий и фибри. Те ще ви помогнат да се справите със запека, диарията и желанието за допълнително похапване.

3. Тъмен шоколад
Ако имате нужда от извинение, за да хапнете повече шоколад, цикълът е чудесен повод за това. Тъмният шоколад съдържа много здравословни минерали като желязо, магнезий, антиоксиданти и флаваноли, които отпускат кръвоносните съдове. Да не говорим за вълшебното качество на шоколада да повдига настроението.

4. Сьомга
Сьомгата трябва да бъде включена във всяка диета, която се счита за здравословна, тъй като съдържа здравословни омега-3 мастни киселини и е богат източник на протеини. Тя намалява възпалението, облекчава спазмите и регулира менструалния цикъл.

5. Джинджифил
Джинджифилът е добър за овладяване на възпалението, но помага и за намаляване нивата на менструална болка. Добавете пресен джинджифил към чая си, ако страдате от дискомфорт в корема.

6. Портокали и лимони
Яжте повече плодове, за да увеличите приема на витамини и да намалите желанието за захар по време на цикъла. Цитрусовите плодове са особено добри. Освен витамини те съдържат много фибри и вода, които ще поддържат тялото ви хидратирано и храносмилането ви в правия път. Цитрусите са добри за облекчаване на позивите за повръщане и други неприятни състояния, свързани с менструацията.
Те също могат да намалят кръвотечението, ако е обилно.

Храни, които трябва да избягвате по време на цикъл

1. Прясно мляко
Трябва да избягвате млечните продукти, ако изпитвате постоянни спазми и болки в корема. Млякото съдържа лактоза, специфичен вид захар, който някои хора трудно храносмилат. Освен това лактозата може да причини подуване на корема, болки в стомаха и гадене - всичко, което може би вече имате заради менструацията.

2. Бонбони и чипсове
Вашите любими чипсове и бонбонки може да подобрят настроението ви, но също така допринасят за подуване на корема, газообразуване и възпаление поради количеството на рафинираната захар, което съдържат. Тялото ви вече преживява достатъчно проблеми, губейки кръв и жизненоважни минерали. В този случай трябва да се въздържате от изкуствените подсладители за сметка на естествения вид захар, която ще получите от плодовете.

3. Кофеин
Проучванията показват, че консумацията на кофеин по време на цикъл може да удължи продължителността му и в някои случаи дори да доведе до аменорея - липса на менструация. Освен това кофеинът ескалира предменструалния синдром.

4. Пикантни храни
Яденето на пикантна храна може да доведе до допълнителното страдание на стомаха ви. Ако обаче избирате разумно, някои подправки може да бъдат полезни за тялото ви през това сложно време. Прясната люта чушка е известна със своите противовъзпалителни ефекти, а шафранът лекува неразположената храносмилателна система.

Кога издутият корем сигнализира за по-сериозно заболяване?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X