Напишете дума/думи за търсене

Не докосвайте кожата си до тези съставки!

На пазара цари изобилие от марки и серии кремове, лосиони, шампоани, които да ни направят по-красиви, по-млади и по-неотразими. Но понякога продуктите може да ни навредят. Кои съставки са вредни и трябва да избягваме, съветва дерматологът Ивелина Драгоева.

Парафин. Този нефтопродукт влиза в състава на дневни и нощни кремове против стареене и има лек ексфолиращ ефект. Не се препоръчва при проблемна и мазна кожа. Образува тънък слой върху епидермиса, който пречи на изхвърлянето на токсини от кожата и на достъпа на кислород.

Парабени. Използват се като консерванти в козметиката, защото не дразнят кожата, евтини са, нямат вкус и мирис. Тези нефтопродукти са токсични. Излишните количества не се изчистват от организма, а се трупат в тъканите, предизвикват алергични реакции, възпаление на кожата, нарушават хормоналния баланс, увеличават риска от рак на гърдата. Затова избирайте козметика с по-малък срок на годност, т.е. с по-малко парабени - метил, етил, пропил, бутил, изобутил.

Триклозан. Препаратът често се използва в козметиката, заради антибактериалните му свойства, но минава през бъбреците и черния дроб, и се отлива във водите на световния океан. По данни на WWF следи от триклозан, има в тъканите на речната риба. Следи от него са намирани и в майчиното мляко.

Глицерин. Това омекотяващо средство, рекламирано като полезно, се получава от мазнини и вода. То може да се окаже вредно за сухата кожа, тъй като изсмуква влагата от по-дълбоките слоеве на епидермиса и я обезводнява. По-евтин от глицерина е полиетиленгликол, но той предизвиква повече алергични реакции и раздразнения на кожата. Използва се широко в кремове и овлажнители, и е продукт, дошъл от нефта.

Фталати. Тези химикали се съдържат в кремове, червила, лосиони, спрейове за коса, парфюми, дезодоранти, лосиони за тяло, лакове за нокти. Причиняват хормонални изменения. Влияят отрицателно на репродуктивната функция на тялото. Увреждат белите дробове, черния дроб, тестисите на мъжкия плод.

Натриев лаурил сулфат. Обикновено се среща в шампоаните, защото прави пяна. Силен алерген е, дразни очите и кожата и може да причини пърхут и косопад. Продукти с тази съставка не се препоръчват за всеки ден, защото може да изсушат кожата на скалпа и да предизвикат лющене и дерматит.

Важно

Вместо с вазелин, търсете продукти с пчелен восък, шея, какаово масло; вместо минерални масла, е по-добре да се оглеждате за растителни; заменете талка с хума; а почистващия лосион на спиртна основа с лосион с етерично масло; вместо химически стабилизатори е по-добре продуктите да съдържат жожоба, пчелен восък, прополис.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X