Напишете дума/думи за търсене

„Не“ на пластмасата, „Да“ на бебетата

Ендокринната ни система е отговорна за създаването и регулирането на хормоните, които засягат нервната, репродуктивната, храносмилателната система, щитовидната жлеза и дори дирижира нивата на стреса. Тя е изключително чувствителна на вредители, които причиняват проблеми, свързани с наднормено тегло, ендометриоза, стерилност, диабет, рак и автоимунни заболявания.

Един от най-големите врагове на ендокринната система е химикалът бисфенол-А. Намира се в покритието на металните консерви, найлоновите торбички, пластмасовите кутии и бутилки. Ако ползвате бебешки шишета от пластмаса, по-добре ги заменете със стъклени или с такива, които не съдържат този петролен дериват (на етикета трябва да пише BPA free или без бисфенол-А). Проникващата му способност е директно свързана с репродуктивни проблеми. Заради действието си върху организма той имитира ефекта от женския хормон естроген. Обвиняват го за причинител на рак на гърдата, ранен пубертет, сърдечносъдови заболявания.

За да намалим действието му до минимум, най-добре да съхраняваме храната си в стъклени контейнери. И за нищо на света да не я топлим в микровълновата, когато е в пластмасова кутия. Заради температурата бисфенол-А се развихря и се отделя в храната.

Джинджифил против повдигане

Тази суперхрана е чудесно лекарство против позиви за повръщане, свързани с опорно-двигателната система. Ако изпиете една доза джинджифил на прах, усещането ви за гадене ще се намали драстично. Чай от джинджифил ще свърши чудеса за световъртежа и за неразположението от морска болест, ако ви предстои околосветско с круиз. Да не говорим, че това растение е известно със свойството си да гори мазнини.

Витамин Е за здрави кръвоносни съдове

Ползите от витамин Е са многобройни и сигурно сте забелязали, че почти винаги присъства в съставките на козметичните продукти. Този мощен антиоксидант е добър не само за кожата, но и за кръвоносните съдове.
Той помага на тялото за производството на нови червени кръвни телца. Консумирането на този витамин действа като превенция срещу съсиреци. Разбира се, не трябва да се предозира. Дневната доза за възрастни е 15 мг.

Стъпи здраво на земята, пощади гърба

Когато седим по цял ден в офиса, със сигурност не би трябвало да се изненадваме, ако започнат да се обаждат болежките в гърба и кръста. За да избегнем поне малко напрежението, позицията на коленете трябва да е с една идея по-надолу от тази на ханша. Освен това стъпалата ни трябва да са здраво стъпили на пода. А ако има как да се отървем от офисния стол, би било приказно. Вместо него с огромна полезност може да използваме топка за пилатес. Седейки върху нея по време на работа, не само ще държим гърба си изправен, но и ще горим достатъчно калории. И, разбира се, ще моделираме изкусно седалищната си женственост.

Не гълтай корема, гълтай балоните

Дори и да обичате да дъвчете дъвка, забравете за нея, ако непрекъснато се усещате с подут корем. Тя не само че вкарва излишен въздух в организма с цялото това преживяне, но съдържа захарни алкохоли като сорбитол и манитол. Обикновено този вид захари причиняват подуването. Така че ако не искате да ходите с надут търбух като едно от Трите прасенца, то забравете за майсторенето на балони с уста.

Овкусете настинката

Пикантните храни са вълшебни не само като превенция от настинка, но служат и за отърваването от нея. Супа, подправена с лимонова трева и люти чушки, червена леща с индийски подправки са едни от върлите противници на грипа. Ако добавите в менюто си чесън и лук, със сигурност хремата и кашлицата ще си заминат яко дим.

Искаш отпушени синуси, пий ябълков оцет

През зимата едно от най-неприятните усещания не е студът, който се опитва да отнесе ушите ни, а болежките, свързани с възпалени синуси.
Няма нужда от безкраен прием на медикаменти. Смесете 1 с.л. ябълков оцет с 1 с.л. мед в бутилка вода. Разклатете и пийте. Тази напитка е добра за отпушване на носа и облекчаване на напрежението в синусите. Ако пък ви драска гърлото, гаргара с ябълков оцет и морска сол прави чудеса за разранената ви лигавица.

По кръвното ще познаеш бъбреците

Бъбреците ни произвеждат ренин – ензим, който помага за контрола на кръвното налягане. Ако числата му изведнъж започнат да изглеждат прекалено агресивни, може да е индикация за проблеми с работата на бъбреците.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X