Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които могат да повлияят върху продължителността на цикъла

Всяка жена е наясно с този природен дар, който доста често ни изглежда като наказание.

Освен смяната на превръзки и тампони през няколко часа, умората е постоянен спътник, крампите в яйчниците и в матката са ужасяващи. Яде ти се сладичко толкова, че все ти е тая дали ще качиш някое и друго килце. Плачеш от цъфнали вишни и се умиляваш от биещи се за храна гълъби.

Според специалистите менструалният цикъл може да продължи от два до седем дни.

Някои жени имат достатъчно късмет и се радват на кратка менструация, на други една трета от месеца им минава във вагинално кървене.

Телата и хормоните на всеки са различни, така че е съвсем нормално продължителността на цикъла да са различни. Съществуват редица фактори, които могат да играят роля в това.

Тегло

Повечето килограми може да са причина организмът да произвежда допълнителен тестостерон, който може да пречи на овулацията. Освен това може да съкрати цикъла или да предизвика неговата липса.

И обратното, поднорменото тегло или рязкото отслабване може също да окаже влияние върху продължителността на цикъла. Това води до ниски нива на естроген, а той е от особена важност за овулацията.

Диета и упражнения

Трябва да поддържате здравословно тегло, за да имате нормална продължителност на цикъла.

Ако тренирате до крайност или постоянно сте в някакви тежки диети, това може да доведе до драстично и нездравословно отслабване, което да доведе до хормонален дисбаланс. Това може да причини оскъден и прекалено кратък цикъл, а понякога може да спре напълно.

Пушенето или употребата на алкохол

Прекаленото пушене на цигари може да доведе до промени в нивата на естроген, прогестерон и други хормони, свързани с цикъла. Освен това консумирането на твърде много алкохол на дневна база може да доведе до дисбаланс в хормоналните нива, което може да повлияе на цикъла.

Възрастта

С напредването на годините цикълът има тенденция да променя продължителността си, особено при по-възрастните жени, които може да са близо до менопаузата. Това важи и за девойките, които току-що са получи за пръв път менструация. Продължителността вероятно ще е нередовна и може да отнеме до една година, за да се регулира.

Заболяване

Някои хормонални нарушения като Синдром на поликистозните яйчници или заболявания на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм също може да причинят редки или продължителни менструални периоди. Ако показвате признаци и симптоми на такива състояния, посетете личния си лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X