Напишете дума/думи за търсене

Да отложим менопаузата по естествен път

Биолози и медици в САЩ достигнаха до извода, че сред причините за ранната менопауза, са замърсяването на околната среда с т.нар. ксенохормони от естрогенов тип. Те причиняват хроничен, тежък хормонален дисбаланс, както при жените така и при мъжете.

Източници на вредните ксеноестрогени са продуктите на нефтохимията като разтворители и лепила, пестициди, хербициди, газове от автомобилите, емулгатори, съдържащи се в козметичните продукти, както и в месото от животни, които са третирани с естрогенни препарати. Ксенохормоните увреждат репродуктивната система на женските и мъжки ембриони. Често резултатът е безплодие, рак или сериозен хормонален дисбалас.

Яжте кълнове, пчелни продукти, зърнени храни и микроводорасли

За да се предпазим от пременопаузата и да преминем по-лесно през този период, когато настъпи, е добре да намалим употребата на всякакви пестициди за домакински цели – спрейовете за мухи, комари и хлебарки, както и градинските препарати. Внимавайте с всякаква химия, бъдете бдителни за пластмасовите изделия, а при козметиката залагайте на доказани органични продукти. Храната не бива да топлите и съхранявате в пластмасови опаковки. Вода в пластмасово шише не оставяйте на топло и не излагайте на слънце, а ако се наложи да престои все пак, я изхвърлете и в никакъв случай не я давайте на децата. Важно е да се носи по-малко синтетично облекло (полиестер), да избягвате освежителите за въздух и силните прахове и омекотители. Облицовките от дърво и камък, вместо мокет са за предпочитане. Имайте предвид, че лепилата и разтворителите излъчват токсични молекули в продължение на години.

Яжте кълнове, мед, пчелни продукти, микроводорасли, сурови плодове и зеленчуци, богати на фитохормони, соеви храни – сирене тофу, соеви пастети и майонези; ядки, зърнени храни и пийте минимум 2,5 вода дневно.

Хормоналната терапия може да се окаже доста опасна

Лекарите, привърженици на холистичния подход в медицината, считат синтетичната хормонозаместваща терапия за една от злините на класическата медицина. Според тях медикаментите наистина регулират менструалния цикъл и забавят развитието на остеопорозата и сърдечно-съдовите изменения, премахват напрежението, изпотяването и горещите вълни през менопаузата, но многократно увеличават риска от рак на гърдата, матката и яйчниците, от кръвоизливи, жълтеница, тромбоза, косопад, гъбични инфекции, депресия, високо кръвно налягане. Те са убедени, че много по-безопасен и ефективен метод за балансиране на хормоните в женския организъм са растителните екстракти, които отговарят точно на човешките хормони.

Отдавна е известно, че над 300 растения в природата съдържат субстанции, наречени фитохормони. Такива растения са върбинката, витекс, сладникът, лечебната сарсапарила, бобовите растения от рода на соята и европейският имел. Естрогени и прогестерон, можете да си набавите от сибирски (бразилски) жен-шен, соя, див ямс, витекс, както и разклонена цимицифуга, която подобрява плътността на костите.

Важно
Според научна статия в сп. New England Jou of Medicine 75 % от жените с ракови заболявания са били предварително подложени на хормонална естроген – заместваща терапия.

Според древната китайска медицина...

европеецът е забравил за езикът на тялото си и това е основната причина за здравословните му проблеми. Д-р Сяолан Джао, която живее от 16 години в Канада, смята, че задържането на гнева в себе си, като нищо може да доведе до рак на гърдата. Тя смята, че тялото ни изпраща послания - главоболие, болки в гърдите, обилна менструация и ние трябва да се учим от тези послания. Специалистката твърди, че едно от най-важните неща е да гоним гнева от себе си, да споделяме с приятели, да медитираме, за да се справяме по-добре с емоциите си. Д-р Джао е убедена, че болките в гърдите и раздразнителността по време на менструация не са нещо нормално, напротив, това е признак, за недостиг на витамин В-комплекс и най-вече на В6 и В12.

Ако не знаете
Хроничното недоспиване води до изменение в изработването на женските полови хормони и провокира развитието на Синдрома на изтощените яйчници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X