Напишете дума/думи за търсене

Може ли да отложим цикъла по естествен начин

Едва ли има полово зряла жена, която да не е мислила по този въпрос. Как да надхитри природата, без да посяга към медикаменти, с които да я контролира хормонално.

Би било удобно. Особено в навечерието на важно събитие, отдавна планирана ваканция или далечно пътуване. Истината е, че намесата във волята на природата не е безобидно деяние и обикновено не остава без последствия. И всяка дама, която недоволства от относително редовното си месечно неразположение, трябва да е наясно с това.

Някои жени биха се заклели, че с годините са овладели контрола над цикъла си и с няколко безобидни, естествени и ефикасни трика се радват на безоблачни морски почивки и менструално ненатоварени сватби, медени месеци, кръщенета и продължителни делови конференции. Научни доказателства за това обаче едва ли някоя от тях може да представи.

Стресът може да отложи менструацията

Наистина ли? Стресът е фактор, който влияе на организма, но негативно. Едва ли има разумна жена, която би се подложила на него доброволно с идеята да отложи цикъла си с няколко дни. Да не говорим, че емоционалният стрес е нещо, което е извън съзнателния контрол на човешкия индивид. Поддръжниците на теорията за отклоняване на менструацията от правия й път обаче биха извадили коза на спортните натоварвания като форма на стрес за организма. Да, усилената физическа активност може и да се отрази на „онези дни“ от месеца, но трябва ли да започнете да припадате от преумора във фитнеса, за да постигнете евентуален и недоказан ефект върху цикъла си.

Избягването на пикантна храна върши работа

Чесънът, джинджифилът, пиперът са някои от „горещите” храни, набедени за виновни за възможността цикълът ви да се появи по-рано. Респективно избягването им би следвало да го забави. Въпреки доказаните ползи от тези храни не пречи да опитате. Диетата ви няма да пострада фатално, ако за период от две седмици преди предполагаемото начало на цикъла, ги извадите от менюто си. Гаранции за ефект обаче едва ли някой може да даде.

Пийте много вода

На пръв поглед това едва ли би навредило на организма ви, дори и да не се отрази на календарното ви неразположение. Все пак не забравяйте, че поглъщането на голямо количество вода също може да бъде неблагоприятно за здравето - да натовари работата на сърцето и бъбреците.

Прием на някои витамини

Те са важни за здравето, но едва ли би се намерил специалист, който да застене зад теорията, че приемането на ударни дози от конкретен витамин, в това число витамин С, е възможен и безобиден начин да влияете на месечния си цикъл.

И преди да се доверите на още съвети на нечия баба, приятелка или просто на някоя „проверена” и споделена в пространството техника за отлагане на менструацията, консултирайте се с гинеколога си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X