Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да знаем за женските интимни продукти

Интимната зона на жената се нуждае от специална грижа заради особената слизеста повърхност. На това скрито от погледите място открай време са помагали различни благовонни масла и билкови настойки. Днес много жени използват обикновен сапун, но има продукти, които ароматизират зоната и я пазят от възпаления и бактерии.

Не нарушават микрофлората на деликатните части
Интимните участъци на тялото са по-чувствителни към дразнители, защото кожата в тези области съдържа по-голямо количество мастни и потни жлези, чийто секрет променя нормалната киселинност. Киселинно-алкалният баланс на кожата е 5,5, а на влагалището е 2,3-4. Средата там е по-кисела, за да бъдат унищожавани микробите, бактериите и гъбичките. Обикновеният сапун или душ гел правят този баланс по-алкален. А намалената киселинност създава благотворна среда за развитие на гъбички и бактериални инфекции. Затова по-полезни за тази зона са продуктите с неутрално pH, които не нарушават нормалната флора на влагалището.

Противозачатъчните и алкохолът понижават интимната защита
Голяма част от вътрешната вагинална флора е съставена от лактобактерии, отделящи млечна киселина - те поддържат киселинност, която е бариера за патогенни бактерии. Причина за намаляване на киселинността във влагалището невинаги е само употребата на обикновен сапун. Когато жената приема противозачатъчни средства, повече алкохол, антибиотици, а и по време на менструация и бременност, се нарушава балансът на микрофлората и кожата става податлива на инфекции. Интимната козметика е особено важна за хора с намален имунитет и за бъдещите майки.

Защитните способности на половите органи на жената зависят и от възрастта. До настъпване на 17-18 г. микрофлората на влагалището лесно се нарушава при най-малките неблагоприятни въздействия. Нарушава се често и при менопауза.

Слез, лайка и смрадлика в продуктите
Продуктите за интимна хигиена са във вид на течен сапун, гел, пяна, спрей, кърпички с разтвор от билкови екстракти, дамски превръзки със специални мембрани. Всички те са с меки пенители, най-често на основата на различни масла и балансирано неутрално pH. Тяхното най-важно предназначение е да овлажняват и да тонизират лигавицата на половите органи и да предотвратяват възпалителни заболявания благодарение на антисептичните си добавки. Повечето от тях съдържат триклозан, известен с бактерицидните си свойства.

Голяма част от продуктите са богати на масла и екстракти от растения като смрадлика, лайка, слез, див бръшлян, хамамелис, градинска ружа, алое, млечна киселина, минерали от Мъртво море. Минералите стимулират кръвоснабдяването на тъканта и така съдействат за зарастване на малки наранявания. Полезен е кремообразният неароматизиран интимен гел, както и интимният лосион с екстракт от слез. Предпочитани от много жени са течният сапун за деликатна грижа с алое вера, гелът за силно чувствителна кожа с екстракт от слез и див бръшлян или с екстракт от липа и див бръшлян.

Полезен е почистващият лосион с млечна киселина и екстракт от лайка. При сърбеж или възпалена външна част на влагалището може да се избере интимен течен сапун с лактобацили за всекидневна употреба. На пазара има още вагинален крем за придаване на влажност и омазняване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X