Напишете дума/думи за търсене

Хормоните ни дърпат конците

Един ден съм красива и добра, на следващия съм напълно грозна, зла и мърмореща. Сигурно този шизофренен сценарий ви е познат, но истината е, че нищо ви няма. Тези злосторници хормоните ни пакостят така, че променят настроението ни, самочувствието ни, либидото и ни правят или котенца, или разярени лъвици.

1 – 5 ден от цикъла: Самочувствие под нулата
В този период нивото на естрогена в организма на жената се повишава, а прогестеронът намалява, затова ако ви е напрегнато, отменете ангажиментите и срещите с приятели за други дни. Така ще избегнете недоразумения и кавги, породени от наеженото ви поведение. Тогава се изплакват реки от сълзи, жените са тъжни и уморени, а самочувствието им е под всякаква критика.

От първия до петия ден от цикъла жената губи минимум 250 мл кръв, т.е. и желязо, а то помага на еритроцитите да пренасят кислорода към различните органи и тъкани, и най-важното към главния мозък. Това води до намаляване на работоспособността, разсеяност, по-бавни реакции, трудно събуждане сутрин. За да мине по-леко този период е добре да си почивате повече и да хапвате храни, които съдържат желязо и витамин С. Сервирайте си телешко месо, спанак, киселец, гъби, яйца, елда, овесени ядки, ябълки, зеле, цвекло, моркови, ряпа, стафиди, смокини, сушени кайсии, сушени сини сливи, портокали, мандарини, какао, ядки.

6 – 12 ден: Красавица отново
И чувал да сложите вместо рокля, пак се чувствате прекрасна. Харесва ви да се киприте пред огледалото, грим, прическа, усмивка – всичко ви е под ръка и животът ви е лек. Самочувствието ви е на шест, работите като машина, думата „трудност” е вън от речника ви. Причината е, че в организма ви расте нивото на естрогените – хормоните на женската красота и здраве. Чувствате прилив на енергия и ви се спортува. Времето е идеално да пречистите организма си и затова на 10-ия или 11-и ден минете само на ябълки, кисело мляко и овесени ядки. Пийте чай, фреш, вода. Имате ли нужда от зъболечение – отидете през 7-9 ден от цикъла, защото тогава чувствителността към болки е по-слаба.

13 – 17 ден: Жена на лов
”По време на овулация жените обичат да слагат къси поли, ярко червило, да обуват обувки на високи токчета. Несъзнателно започват да се държат по-предизвикателно, за да привлекат интимен партньор. По-сексуални са и по-откровено изпращат сигнали на срещуположния пол”, казва секс коучът Алекс Ломски. „Тогава жената се разкрасява, купува нови дрехи, чете книги, издокарва се, очите й светят, защото иска да улови мъж, от когото да има деца и това е подсъзнателно. Тя е весела, смее се, не може да й се нарадвате”, обяснява Олга Ускова – председател на Международната асоциация на блондинките.
По време на овулация узрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и се насочва към матката, преминавайки през маточната тръба. Това причинява хормонална буря в организма и затова преживяваме нещо като малка менструация свързана с резки промени в настроението, раздразнителност, чувствителност ниско в корема. Добре е в този период да пием чай от коприва, да приемаме храни богати на калций, да не се претоварваме.

18 – 28 ден: Кисела и нервна
”Преди цикъл, жената знае, че не е „оплодена” и това е причината да се изнервя, да се кара с партньора си, да си стяга багажа и да го напуска. Ако мъжете знаят в коя седмица се намира тяхната партньорка, по-лесно ще си обясняват поведението й и ще преодоляват последствията от метаморфозите й”, съветва Олга Ускова. Чисто физиологично в този период нивото на естрогените се понижава, а те регулират редица процеси в организма и затова се появяват симптоми като забавяне обмяната на веществата, тъканите задържат течности, апетитът се увеличава, килограмите също, в червата се образуват газове и коремът се подува, някои имат мигрена. Защитните сили на организма отслабват и могат лесно да се появят хрема и болки в гърлото. За да се намалят „дефектите” в тялото, хапвайте по-малко и нискокалорични неща, намалете солта и солените храни, за да не задържате вода в организма. А предменструалната мигрена ще „изгоните” с отвара от равни части: мента, жълт кантарион и салвия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X