Напишете дума/думи за търсене

Кърмене и цигари?

Колкото по-дълго кърми жената, спряла цигарите заради бременността и раждането, има много по-големи шансове да се откаже от вредния навик завинаги. Това обяснява екип от учени в изследване, публикувано в Nicotine & Tobacco Research.

Учените са установили, че дори и процентът майки, решили да не пушат по време на бременността, да е висок, 67% от тях възвръщат навика си до три месеца след раждането, а след шест месеца процентът достига дори до 90. Американските специалисти са проследили над 200 жени от началото на бременността до втората година на вече роденото им дете и са установили, че единственият фактор, влияещ на решението на жената дали да пуши отново, е кърменето. Екипът установява при жени, кърмещи и след първата година на бебето, че те удължават до такава степен периода без цигари, че в един момент дори нямат нужда да се върнат към вредния си навик.

Специалистите подчертават, че това е поредната причина да се насърчават жените към по-дълго кърмене. Те изтъкват също, че е необходимо да се създават специални програми за образоване на кърмещите майки бивши или настоящи пушачки, за да се обясняват пред тях рисковете от пушенето, докато жената все още кърми. Учените напомнят, че много от вредните вещества от цигарите, попадат в организма на бебето, заедно с кърмата. А това може да доведе до проблеми със съня, неспокойствие, неправилно развитие на нервната система, недостатъчно насищане с кислород на органите и забавяне на развитието им, дори мозъчни увреждания.

Британски учени дори предлагат нестандартен подход. За да се увеличи броят на жените спиращи да пушат по време на бременността, те са създали програма, практикуваща се в Глазгоу, състояща се в това на жени пушачки, прекъсващи вредния навик през деветте месеца, да се плаща.

Изследователите провели опит с над 600 жени като предоставили специални бонуси за пазаруване на пушачките, прекарващи бременността без цигари. Като всеки следващ бонус ставал все по-голям и по-голям. Скоро забременелите пушачки получили 50 лири, ако спрат цигарите за четири седмици, 100 за 12 седмици без пушене и 200 лири за целия период на бременността.

Дамите обаче нямали възможност да послъгват, защото им били правени редовни тестове на урината, кръвта и слюнката. Резултатите на експеримента показват, че една четвърт от дамите успели да се откажат от цигарите чак до раждането.

Специалистите подчертават, че подобна програма изисква доста финансиране, но от друга страна цената си заслужава, защото така ще се намали риска от увреждания при новородените, причинени от вредните навици на майката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X