Напишете дума/думи за търсене

3 начина да се отървем от лошите навици

Всеки нов чифт обувки е повод да си кажете, че май е време да обуздаете страстта си към шопинга... Всеки среднощен набег към хладилника и опустошен шоколад е последван от заканата, че от утре минавате на диета... Разпознавате ли се сред изброените дотук? Опитайте седа анализирате какво се крие зад малките ви прегрешения.

Да повдигнем завесата

Негативните чувства и преживявания, които трупате ден след ден и задържате в себе си често пъти са маскирани от някоя вредна привичка. Чрез нея се опитвате да избегнете чувствата , които ви измъчват. Имали сте тежък в ден офиса и „вечеряте” с голяма купа сладолед... Или пък скандалът вкъщи е последван от спешна „психотерапия” по магазините...

Преди да се вкопчите отново в спасителното въже на старите си навици, анализирайте ситуацията. Не забравяйте, че прекалената чувствителност към външните дразнители (независимо дали хора или обстоятелства), дългото задържане на отрицателните чувства нанася дълбоки вреди както на тялото, така и на психическото ни равновесие. Разтоварването с помощта на цигари, алкохол, пазаруване, шоколад и какво ли още за съжаление действа само временно. И всичко е въпрос на мярка!

Златната среда

Тялото реагира физически на отрицателните емоции. Перманентният стрес обременява нервната система и ни подтиква да компенсираме с нещо, което веднага ще предизвика отделяне на ендорфини (хормоните на щастието). А всъщност организмът ни се нуждае спешно от почивка и връщане към естественото му състояние на равновесие. 

Да повикаме неволята

Точно като в приказката за неволята, и вие ще трябва да се справите сами – да спрете да бягате от себе си и да се изправите лице в лице със страховете и мислите си. Няма общовалидна рецепта за това как да откажете цигарите или как да спрете с успокояващата порция с храна. Когато признаете пред себе си какво не е наред, какво ви кара да се чувствате нещастни – тогава ще намерите разковничето на проблемите си. Малките бягства са само временно решение. А финалът на вашата приказка зависи единствено от вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X