Напишете дума/думи за търсене

Не пропускайте тези билки, ако искате да сте здрави

При простудни заболявания лекарствените препарати от аптеката често не помагат, даже ни вредят. След един вид, купуваме друг вид хапчета, след това пак. В един момент и пари харчим и ефектът не е добър. За щастие съществува алтернатива – древният опит на билколечението. Как да го прилагаме разказва лекарят-фитотерапевт Владимир Николаевич Вишнев от Русия.

Защо днес, когато в аптеките има най-различни лекарства, да си усложняваме живота с рецепти с билки?

- Може да се лекуваме и с химически продукти от аптеката, но и при най-малка възможност е добре да се заменят с лечебни билки. В Русия през XV, XVI, XVII век са идвали хора от други страни, и са се удивлявали как няма лекари, лекарства.Тогава лечението е било само с натурални средства: движение, отвари, лечебни билки, мед и други пчелни продукти. Хората не са боледували като сега и са били здрави и силни.

Може ли днес натуралните средства да те излекуват от простудни заболявания?

- Безусловно е така. Зимата настъпи, значи в този период е вероятно краката да замръзват, да бъдат мокри от обувките, които ще пропускат в кишата. В метрото и автобусите хората започнаха да кашлят и кихат, идват епидемии от вирусни инфекции. Длъжни сме да опазим организма си от заболявания. Всеки има имунитет и ако той е силен, нищо няма да ни повали. Но когато защитните сили се понижат, може да се развие всякаква болест. Грипът е само най-невинното страдание. Затова, за да нямаме имунодефицит, е нужно да приемаме лечебни билки, които се наричат имуностимулатори, имуномодулатори или адаптогени. Те повишават защитните сили на организма.

Какви са тези билки?

- Те са много и всеки може да избере този вид, който го кара да се чувства най-добре. Една такава билка от важно значение за здравето е шизандра (китайски лимонник). Тя е многогодишна лиана, която достига височина 8-15 м. Китайските лекари и тибетските лами отнасяли лимонника към лекарствените растения от първа категория. Препаратите, получени главно от семената, премахват умората, сънливостта, лошото настроение, помагат при депресивни състояния. Повишават работоспособността, активират дейността на мозъчните клетки. Подобряват познавателните способности, като подпомагат усвояването на сложни знания. При възрастни хора поддържат паметта в активно състояние. Засилват тонуса на сърцето и сърдечните съкращения, като увеличават амплитудата им. При пневмонии успокояват нощното изпотяване и намаляват отделянето на секрети от белите дробове, а след хепатит стимулират възстановяването на чернодробните клетки. Изграждат в организма поносимост към стрес - физиологичен и психологичен, както и към действието на слаби отрови. Потискат процесите на затлъстяване. Китайският лимонник противодейства на уврежданията, настъпили в следствие на консумация на повече алкохол, захар, кафе. Има и защитен ефект срещу токсични вещества - радиоактивно замърсяване и рентгенова радиация, химични отрови, запрашаване.

Как левзея усилва имунитета?

- Рядкото ендемично растение левзея или маралов корен вирее само при висока надморска височина и специални условия в някои високопланински райони на Сибир, Средна Азия, Монголия и Китай. Във вид на хранителна добавка има способността да повишава имунитета на човешкия организъм и да хармонизира работата на хормоналната, сьрдечносъдовата, нервната и храносмилателната система. Екдистероните, съдържащи се в корените и плодовете на растението имат анаболен ефект и помогнат в борбата със стреса. Левзея тонизира целия организъм и се препоръчва при пролетна умора, общо изтощение и полова слабост. Притежава свойството да засилва метаболитните процеси, действа на умствената дейност и на процесите, свързани с кръвообращението, и интензитета на изгаряне на натрупаните мазнини.

Билката действа и на принципа на антихистамин и лекува алергии.

Какъв положителен ефект оказва върху организма сибирският женшен?

- Хранителната добавка елеутерокок или сибирски женшен повишава имунитета. Подпомага устойчивостта на организма към стреса, умората и болестта. Оказва благоприятно действие на зрението, понижава кръвната захар, повишава кръвното налягане, стимулира половите функции. Билката има имуностимулиращо, мощно антидепресантно, детоксикиращо, общоукрепващо, тонизиращо, противовъзпалително действие.

Розов златовръх, златен корен или родиола влияе положително на страдащите от психични и простудни заболявания. Викингите го използвали за повишаване физическата и психическата издръжливост на войните. При простудни или инфекциозни заболявания, ускорява възвръщането на организма към нормалното му функциониране. Намалява умствената умора, повишава мотивацията за работа и осигурява спокоен сън. Има и антитуморен ефект. Този продукт е много подходящ за мъже, а за жени – червена четка (златен корен или родиола четиричленна). Тя лекува хормонални нарушения, гуша, заболявания на лимфните възли, на надбъбречните жлези, миома, подобрява имунитета.

Полезни още са женшен, аралия, женско биле. Но дозировката им е индивидуална. Повечето от тези лечебни растения активизират човек, дават му сили.

Другото важно нещо при простудни заболявания е приемът на витамини и минерали.

Във вид на продукти от аптеката ли да приемаме витамините и минералите?

- В аптеката ще намерите комплекси от минерали и витамини на достъпни цени, но няма да знаете от какво са извлечени и как ще подействат на организма ви. За да не боледувате от простудни заболявания са важни витамините С и Р, както и да има богат прием на минерали, особено в период на грипна епидемия. Огромно количество витамин С се съдържа в шипките, касиса, черницата, червената и синята боровинка, къпината, френското грозде. Орехът също е много богат на витамин С. Достатъчни са 5-6 ореха, за да получите нужната ви дневна доза от витамина.

Как да приемаме отвара от тези лечебни растения?

- Отварата от шипки и исландски лишей рязко повишава имунитета. Исландският лишей е природен антибиотик, има силен антибактериален ефект и съдържа витамини С, Р, от група B. Ако всеки ден пиете отвара, направена от 2 с.л шипки и 1 с.л. исландски мъх, залети с 1 л гореща вода на 4-5 приема, няма да се разболеете и по време на епидемия. Добре и да си направите и смес от 1 кг касис (или черна боровинка), 300 г ореха и 500 г мед. Тази смес се държи в хладилника и може да се приема цяла зима за предпазване от настинки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X