Напишете дума/думи за търсене

Изборът на съдовете, в които готвим, е много важен

От стъкло

Съдовете от огнеупорно стъкло почти нямат недостатък, освен чупливостта им. Те акумулират топлината чудесно и дълго запазват ястието топло. Красиви са, не взаимодействат с храната и не унищожават витамините и микроелементите и лесно се измиват. При рязка смяна на температурата стъклото може да се пукне.

От керамика

Храната, приготвена в керамични съдове, е вкусна и здравословна, защото се запазват всички ценни вещества. Други предимства: не загарят, нагряват се равномерно и се мият лесно. В тях може да се готви при висока температура и да се използват метални прибори.

Минус на керамиката е чупливостта й и ниската й топлопроводимост.

Емайлирани съдове

Емайлът е покритие, което се нанася върху съдове от чугун или желязо. Предимства на емайлираните съдове са ниската им цена и това, че в тях може да се приготвя всичко, защото покритието им не взаимодейства с храната и запазва свойствата й. Недостатък на емайла е неговата крехкост затова не бива да се допуска храната да загаря. Ако се наруши целостта на покритието, съдът трябва да се изхвърли, тъй като има вероятност да се получат токсични съединения с метала, от който е направен съдът. Ако дъното на съда загори, залейте го с топла вода и малко сода за хляб, а после почистете без абразивни препарати, за да не разрушите покритието. Трайността на съдовете е средно 2-3 години.

От алуминий

В такива съдове не бива да готвим кисело зеле например, доматено пюре, кисело-сладки сосове, други кисели плодове и зеленчуци, тъй като алуминият си взаимодейства с киселини и основи. Важно е храната да се прехвърли веднага в друг съд след приготвянето й. Много практични са алуминиевите тавички и форми за еднократна употреба, в които ястията и печивата стават бързо и не се налага да ги миете. 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X