Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим грипа и настинката с хлебна сода

Ангина

Ангината е остро общо инфекциозно заболяване с преимуществено поражение на сливиците. Възпалителният процес може да се развива и в други натрупвания в лимфоидната тъкан на глътката и гръкляна – в езичната, носоглътната и областта на сливиците. Тогава говорят съответно за езична, гърлена и носоглътъчна ангина. Инфектирането може да бъде от вън или със собствени микроби. Възможни са два пътя на предаване на инфекцията: въздушно-капков и хранителен. Но най-често протича вътрешно инфектиране от устната кухина или глътката (хронично възпаление на сливиците, кариозни зъби и др.). Източник на инфекцията могат да бъдат гнойни заболявания на носа и неговите придатъчни синуси.

Най-честите възбудители на инфекцията са стафилококите, стрептококите, пневмококите. Има сведения за възможности за вирусни ангини. Предразполагащи фактори: локално и общо охлаждане, снижаване на съпротивата на организма. От ангина най-често боледуват децата от предучилищната и училищната възраст и възрастните до 35 – 40 години, особено в есенния и пролетния сезон.

Симптоми на ангината: болки при преглъщане, неразположение, повишена телесна температура. Нередки са оплакванията от болки в ставите, главоболие, периодично втрисане.

За профилактика на ангината се препоръчва избягване на преохлаждане, съблюдаване на лична хигиена, избягване на простудните заболявания, укрепване на имунитета, занимания за закаляване на организма, да се води здравословен начин на живот.

• При ангини, ларингити, фарингити, зъбобол, стоматит и особено при флюс (възпаление на надкостницата) 5 – 6 пъти на ден да се промиват устата и гърлото с разтвор на хлебна сода в пропорцията 1 – 2 чаени лъжички прах в 1 чаша топла вода.

• Състоянието на болния при ангина се облекчава, намаляват се болките, отстраняват се възпалителните процеси с помощта на парни бани. Те се правят така: пари от сварени и размачкани с хлебна сода картофи или запарки от някои лекарствени растения, например цветове от аптечна лайка, листа от мента, салвия: шепа растителна суровина се залива с 0,25 литра гореща вода, запарва се за 30 минути, след това се долива с гореща вода до 1 литър, в запарката се разтваря 1 супена лъжица прах от хлебна сода; покриват се с чаршаф и над него одеяло; вдишват се парите последователно с уста и нос в течение на 10 – 15 минути.

• Разрежете 1 глава чесън, сложете я в тенджера, налейте 1 литър вода и веднага след като водата закипи, се изсипва 1 чаена лъжичка хлебна сода и се прави инхалация – дишайте над тенджерата 3 пъти на ден. Обикновено след два дена ангината изчезва.

• Ангината може да се лекува по следния начин: смесват се внимателно надробени листа от салвия, цветове от малва и бъз (черен и червен). Всички компоненти се вземат в равни пропорции. 1 чаена лъжичка от сместа се залива с 1 чаша гореща вода. Запарва се, като се покрива за 40 минути, а след това се прецежда и се добавя 1/2 чаена лъжичка сода. С този разтвор изплакваме гърлото няколко пъти на ден и ангините изчезват. За тази цел е подходяща запарка от дива мащерка: 1 супена лъжица надробена билка в 1 чаша гореща вода. Запарва се, покрива се, прецежда се и гърлото се изплаква няколко пъти на ден.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X