Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим грипа и настинката с хлебна сода

Ангина

Ангината е остро общо инфекциозно заболяване с преимуществено поражение на сливиците. Възпалителният процес може да се развива и в други натрупвания в лимфоидната тъкан на глътката и гръкляна – в езичната, носоглътната и областта на сливиците. Тогава говорят съответно за езична, гърлена и носоглътъчна ангина. Инфектирането може да бъде от вън или със собствени микроби. Възможни са два пътя на предаване на инфекцията: въздушно-капков и хранителен. Но най-често протича вътрешно инфектиране от устната кухина или глътката (хронично възпаление на сливиците, кариозни зъби и др.). Източник на инфекцията могат да бъдат гнойни заболявания на носа и неговите придатъчни синуси.

Най-честите възбудители на инфекцията са стафилококите, стрептококите, пневмококите. Има сведения за възможности за вирусни ангини. Предразполагащи фактори: локално и общо охлаждане, снижаване на съпротивата на организма. От ангина най-често боледуват децата от предучилищната и училищната възраст и възрастните до 35 – 40 години, особено в есенния и пролетния сезон.

Симптоми на ангината: болки при преглъщане, неразположение, повишена телесна температура. Нередки са оплакванията от болки в ставите, главоболие, периодично втрисане.

За профилактика на ангината се препоръчва избягване на преохлаждане, съблюдаване на лична хигиена, избягване на простудните заболявания, укрепване на имунитета, занимания за закаляване на организма, да се води здравословен начин на живот.

• При ангини, ларингити, фарингити, зъбобол, стоматит и особено при флюс (възпаление на надкостницата) 5 – 6 пъти на ден да се промиват устата и гърлото с разтвор на хлебна сода в пропорцията 1 – 2 чаени лъжички прах в 1 чаша топла вода.

• Състоянието на болния при ангина се облекчава, намаляват се болките, отстраняват се възпалителните процеси с помощта на парни бани. Те се правят така: пари от сварени и размачкани с хлебна сода картофи или запарки от някои лекарствени растения, например цветове от аптечна лайка, листа от мента, салвия: шепа растителна суровина се залива с 0,25 литра гореща вода, запарва се за 30 минути, след това се долива с гореща вода до 1 литър, в запарката се разтваря 1 супена лъжица прах от хлебна сода; покриват се с чаршаф и над него одеяло; вдишват се парите последователно с уста и нос в течение на 10 – 15 минути.

• Разрежете 1 глава чесън, сложете я в тенджера, налейте 1 литър вода и веднага след като водата закипи, се изсипва 1 чаена лъжичка хлебна сода и се прави инхалация – дишайте над тенджерата 3 пъти на ден. Обикновено след два дена ангината изчезва.

• Ангината може да се лекува по следния начин: смесват се внимателно надробени листа от салвия, цветове от малва и бъз (черен и червен). Всички компоненти се вземат в равни пропорции. 1 чаена лъжичка от сместа се залива с 1 чаша гореща вода. Запарва се, като се покрива за 40 минути, а след това се прецежда и се добавя 1/2 чаена лъжичка сода. С този разтвор изплакваме гърлото няколко пъти на ден и ангините изчезват. За тази цел е подходяща запарка от дива мащерка: 1 супена лъжица надробена билка в 1 чаша гореща вода. Запарва се, покрива се, прецежда се и гърлото се изплаква няколко пъти на ден.

• Запарваме силен чай, не в пакетчета. Изстудяваме до температура, така че да се търпи. Добавяме по 1/2 чаена лъжичка сол и сода, разбъркваме. Изплакваме няколко пъти на ден. Гнойта излиза сама при изплакванията. За седмица се излекува най-тежката ангина.

• При болки в гърлото в чаша топла, преварена вода изсипваме по 1/2 чаена лъжичка сода и сол и добавяме няколко капки йод. С този разтвор плакнем гърлото.

• Съцветия от невен, листа от живовляк, горчива калина – всичко поравно. Всички билки от сместа алкализират организма. 1 супена лъжица от сместа се залива с 1 чаша гореща вода, сварява се на слаб огън в течение на 10 – 15 минути, прецежда се, добавя се 1 чаена лъжичка хлебна сода. Гърлото се плакне с топъл разтвор на всеки 2 часа.

• Съцветия на лайка – 2 части, листа от салвия – 4 части, листа от евкалипт – 3 части, мащерка – 2 части, пъпки от елха – 3 части, корени от девесил – 4 части. Всички билки от сместа алкализират организма, добавя се 1 чаена лъжичка хлебна сода, гърлото се плакне с топъл разтвор. Този състав може да се използва за инхалация.

• Листа от салвия – 2 части, плодове и листа от малина – 2 части, листа от мента – 2 части, цветове от черен бъз – 1 част, звъника – 7 части, пъпки от бреза – 1 част, пъпки от елха – 2 части, корен от бяла ружа – 2 части, корен от девесил – 1 част. Всички билки от сместа алкализират организма. 2 супени лъжици от сместа се залива с 2 чаши гореща вода, запарва се за 12 часа, прецежда се, добавя се 1/4 чаена лъжичка хлебна сода и се изпива в течение на 1 ден в три приема.

• Сваряват се картофи, посипват се с хлебна сода и се диша над нея 5 – 10 минути, а след това от излятата от варенето на картофите вода се прави топъл компрес на гърлото. Стъпалата на краката трябва да се натрият с чесън и да се обуят вълнени чорапи.

• Ако внезапно пресипнете: сварете мляко, махнете пяната, сложете 1 чаена лъжичка сода и дишайте над тенджерата, вдишвайте дълбоко, докато започне да излиза пара.

• За болни от ангина, грип, остри респираторни заболявания. При висока температура и треска се препоръчва да се пие обилно алкална минерална вода, до 1,0 – 1,5 литра на денонощие, може с добавяне на сладки сиропи, сокове, мляко. При ангина се препоръчва плакненето с топла алкална минерална вода.

• При тежка ангина, утежнена от висока температура, са полезни инхалации с чесън и хлебна сода.

• Сместа за инхалация и как да се приготви: 10 скилидки чесън, нарязват се. В малка тенджера се наливат 2 чаши силициева вода и когато водата закипи, се добавя чесънът и огънят се намалява до минимум. Вари се на слаб огън за не повече от 5 минути. След това тенджерата се поставя на масата и се покрива с одеяло. Навеждаме се на малко разстояние над тенджерата, така че парата да не излиза, и само тогава похлупакът се маха и се добавя 1 чаена лъжичка сода. Инхалацията е готова. Не трябва веднага да се вдишва дълбоко. Може да се закашляте силно. Когато привикнете към парата, започнете да дишате последователно: 2 – 3 пъти вдишване през носа – бавно издишване през устата, 2 – 3 пъти бавно вдишване през устата – издишване през носа. Диша се, докато се съхранява топлината. След това изтривате лицето от потта под одеялото, слага се на главата топла кърпа и бързо в леглото. Ефектът на лечението се свежда до дезинфекциращото и пречистващо действие на сместа. Дишайте парите на чесъна със содата 2 – 3 пъти на ден.

Сода за промиване на гърлото по време на бременност:

Ако сте привикнали да промивате гърлото по време на грип или остра вирусна инфекция с използване на сода – не бива да се притеснявате. Ако не сте привикнали – съветвам ви да не игнорирате този метод. Вреда от този метод нито за вас, нито за детето няма да има. А ползата предвид забраната за много лекарства по време на бременността може да се окаже осезателна. При ангина, фарингит, стоматит, ларингит промивайте устната кухина с разтвор на сода: 1 – 2 чаени лъжички в 250 мл топла вода.

Из „Чудодейната сила на содата”

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X