Напишете дума/думи за търсене

За какво служи утайката от кафе в домакинството

Любителите на сутрешното кафе знаят най-добре колко много утайка се изхвърля всеки ден. Но когато става дума за полезното и необичайно приложение на различни неща от ежедневието тя е един от лидерите.

За отстраняване на неприятната миризма от хладилника има много начини, а един от тях е чрез поставянето за няколко дни на малка купичка с утайка.

Остатъкът от кафето е отличен абразив, когато трябва да се почисти бързо леко загорял съд. Същото се отнася и за тоалетната и мивките.

Ръцете няма да миришат след рязане на лук или чесън, ако за измиване се използва утайка от кафе. Тя е отлично средство за наторяване на цветята, които обичат по-подкислена почва. Подхранва добре и насажденията от моркови и репички.

Утайката от кафе е ефикасно домашно козметично средство. Изстудена се нанася върху измитата коса и се оставя да действа до 20 минути, след което се изплаква, за да придаде блясък. Тази процедура обаче не е подходяща за светли коси или такива, които са боядисани със светла боя.

В ролята си на скраб утайката влиза и за тялото, подпомагайки премахването на мъртви клетки. Полезна и приятна ще е употребата на следната домашно приготвена смес: 1/2 чаша утайка, 2 чаши морска сол и половин чаша кокосово масло.

Зърната на кафето също може да влязат в необичайни функции. Например като част от основата за отглеждане на така модерните в момента сукуленти. Може да се използват и като ароматизатор. Достатъчно е в подходяща чаша да се постави свещ, край която да се сипят зърна. При нейното горене те ще се нагряват и ще отделят деликатен аромат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X