Напишете дума/думи за търсене

Кои са българските суперхрани

Родните шампиони

Мед

Медът се препоръчва като най-полезният заместител на захарта, но и като чудесен лек срещу простуди и имуностимулатор. Тъй като е традиционен за родните географски ширини продукт, не би ни хрумнало да го наречем суперхрана – което обаче е напълно несправедливо. В състава на истинския натурален мед има много витамини от групата В, Е и С, калий, калций, магнезий, желязо, йод, цинк, природни фитохормони и фитонциди. Любителите на меда могат да се похвалят със здрава имунна система, спокоен сън (медът притежава меко седативно действие и е полезен при нервни заболявания), отсъствие на проблеми с храносмилането и нивото на желязо в кръвта.

Пчелен прашец

Още един пчелен продукт, който е чудесна превенция и дори лекарство срещу редица заболявания. Спокойно може да бъде определен като един от продуктите с най-висока хранителна стойност, тъй като съдържа почти всички вещества, необходими за правилното функциониране на тялото. Пчелният прашец е богат на аминокиселини, протеини (повече от всеки животински източник), витамини от групата В, фолиева киселина. Освен това, всички вещества, съдържащи се в него, се усвояват изключително лесно от организма. След ползите от приемането на пчелен прашец са отличен тонус и по-високо ниво на енергия, укрепване на дихателната, храносмилателната, сърдечносъдовата и имунната системи; лечение на проблеми, свързани с простата и кожата. Пчелният прашец се препоръчва при безплодие и алергии.

Боровинки

На първо място, те са изключително богати на витамин С – най-добрият съюзник срещу грипа и защитник на имунитета. Благодарение на високото съдържание на магнезий, боровинките са особено полени за хората, които страдат от проблеми със сърдечносъдовата система и високо кръвно налягане. Тези плодове въздействат благоприятно и на метаболизма, тъй като съдържат много пектин и фибри. Подобряват храносмилането, стимулират стомашната дейност и пречистват отлично тялото от шлаките и токсините.

Арония

Любопитна подробност е, че полезните свойства на аронията стават известни чак през 19 в. – преди това използвали плодчетата само за декоративни цели. Аронията съдържа витамини буквално в азбучен ред – А, В, С, Е и редица други, много незаменими микроелементи, полезни вещества, органични киселини, фибри. Плодовете са нискокалорични (50 ккал на 100 г), спомагат за поддържане на нивото на глюкозата в кръвта, укрепват имунитета, възпрепятстват растежа на мастната тъкан, ликвидират токсините, нормализират дейността на стомаха. Свежият сок от арония зарежда с тонус и енергия.

Шипки

Тези непретенциозни плодове притежават наистина уникални лечебни свойства. Съдържат няколко пъти повече витамин С от лимона, което ги прави вероятно най-доброто средство за борба с възпалителните и инфекциозните заболявания. Шипките са добър съюзник и в борбата с наднормените килограми, тъй като подобряват обмяната на веществата, извеждат от тялото вредните съединения и помагат за поддържане на общия тонус. Експертите препоръчват при първите признаци на умора или настинка, веднага да си направим чай от шипки.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X