Напишете дума/думи за търсене

Кои са българските суперхрани

Бъз

Някои наричат черния бъз българския женшен. Богат е на антоцианови съединения (които неутрализират свободните радикали), пектин и целулоза. Оказва общо укрепващо въздействие върху имунната система, нормализира кръвното налягане, въздейства благоприятно при проблеми с бъбреците и щитовидната жлеза. Препоръчва се при кашлица, наднормени килограми, гастрит.

Черният бъз подобрява състоянието на кръвоносните съдове, поради което има отличен ефект при лечение на разширени вени и хемороиди. Белият бъз пък е полезен срещу камъни в бъбреците и проблеми с пикочната система.

Коприва

Една поговорка гласи, че копривата е по-добра от седмина лекари – заради свойството й да действа като универсално лекарство срещу редица болести. Съдържа огромно количество полезни вещества – протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамин С (повече от лимоните и ябълките), витамини от групата В, Е, К, каротен (повече от морковите), желязо, калий, калций, мед, хлорофил, органични киселини. Копривата има противовъзпалително и общоукрепващо действие, подобрява съсирването на кръвта (спомага за заздравяване на рани и язви). Препоръчва се срещу анемия, заличава тъмните кръгове около очите, облекчава обилната и болезнена менструация.

Диня

За бабите и дядовците ни най-добрата закуска е била парче диня, малко сирене и хляб. Според диетолозите динята се състои от 92% вода и 6% захар, което я прави идеално средство за хидратация на организма през лятото. Захарта в случая на вреди, а помага за съхраняване на електролитите, които губим в резултат на обилното потоотделяне. Богатото съдържание на витамини А и С помага за поддържане на имунитета и зрението.

Домати

Обичайната съставка от традиционната на българите шопска салата насища организма с витамин С, заздравява имунната система и съхранява младежкия вид на кожата. Тайната съставка, която превръща доматите в супер храна е антиоксидантът ликопен, защитаващ кожата от вредното въздействие на UV лъчите и забавящ процесите на стареене.

За още полезна информация, практични съвети, интервюта със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X