Напишете дума/думи за търсене

6 признака, че кучето не иска да го галим точно сега

Въпреки че нашите любими кучета не могат да говорят, те комуникират с нас чрез редица поведенчески сигнали. От глад до желание за разходка, те предават своите нужди и желания чрез езика на тялото си. Този поведенчески език е изключително важен за собствениците на кучета да разберат не само за да посрещнат нуждите на своя домашен любимец, но и за да разпознаят, когато нещо не е наред.

Дори ако вашето кученце изглежда изключително сладко, най-добре е да го оставите на мира, ако ви дава тези сигнали.

1. Вашето куче внезапно замръзва или спира да се движи
Ако сте се сгушили с кучето си, но внезапно усещате, че е много неподвижно, това може да е знак да се отдръпнете. Има няколко възможни причини за тази промяна в поведението, включително дискомфорт или страх.

Напрегнатите мускули и неподвижността са начини, по които кучетата казват „не".

2. Мускулите се напрягат или се сковават
Ако галите куче и усещате как мускулите под ръката ви се напрягат, махнете ръката си веднага.
Американското дружество за превенция на жестокостта към животните обяснява, че „куче, което изглежда сковано, движи се бавно или което продължава да се отдалечава, може да не се интересува от социално взаимодействие". Жизненоважно е да слушате езика на тялото им, тъй като това често може да служи като предупреждение преди по-агресивно поведение.

3. Първоначално може да го чувате как диша, но след това изведнъж става тихо
Ако вашето куче внезапно млъкне или внезапно спре да се задъхва, това обикновено е знак за три неща: болка, дискомфорт или просто скука. Както много собственици на кучета знаят, това също може да е знак, че са любопитни или са чули нещо и се опитват да го чуят по-добре.

Ако тази промяна на звука се случи внезапно, вероятно кучето ви изпитва чувство на безпокойство или дискомфорт. В такива случаи най-добре е да го оставите само поне докато не влезе отново във вашето пространство, за да поиска повече взаимодействие с вас. Всичко опира до зачитане на границите на вашия домашен любимец.

4. Започва да се задъхва или диша тежко
От другата страна на спектъра, тежкото дишане или задъхване често е признак на страх, болка или дискомфорт при животните.

Ако се задъхват и се отдалечават от вас, за да се настанят удобно, най-добре е да ги оставите - може просто да се чувстват свръхстимулирани, прегряли или просто да се чувстват неудобно от галенето. Ако забележите, че се задъхват все повече и повече - за по-дълъг период от време - това може да е знак за нещо по-сериозно като нараняване.

Разбира се, ако току-що сте ги извели навън или са направили много упражнения, вероятно да е признак на просто изтощение. Дайте им няколко минути да се охладят и успокоят и след това преоценете поведението за допълнителни признаци на дискомфорт.

5. Започва да „вибрира" или бавно да ръмжи
Незабавно се отдръпнете от кучето, ако започне да „вибрира", което е и предшественик на ръмжене.
Според много експерти по домашните любимци няколко други неща също са свързани с „вибрацията" или треперенето на вашето куче, включително страх, вълнение, болка, старост и дори гадене.

Тъй като може да е трудно да се направи разлика между усещане за „вибрация", водещо до ръмжене, и усещане за треперене, важно е да вземете под внимание всички други симптоми и да се обърнете към професионалния съвет на ветеринарен лекар, ако не сте сигурни.

6. Вашето куче се отдалечава от вас
Ако кучето се опитва да се отдалечи от вас, има вероятност да не иска да го следвате. Разстоянието помага на хората и животните да се чувстват защитени от дискомфорт или опасност.

Разбира се, всеки стопанин познава кучето си най-добре. Ако забележите странно поведение от вашия домашен любимец, не забравяйте да го вземете под внимание. Той прави всичко възможно да общува по начин, който може да разберете , така че не го усложнявайте прекалено, като слагате емоциите си в сместа. През повечето време вашето куче вероятно обича вниманието. Въпреки това, както всички нас, то се нуждае от почивка от време на време.

Помнете, кучетата са живи съзнателни същества, а не роботи. Те имат граници и пренебрегването им може да доведе до нещо неприятно за вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X