Напишете дума/думи за търсене

Колко опасна е кучешката слюнка?

Статистиката показва, че почти всички собственици на домашни любимци усещат питомците си като част от семейството.

Имайки предвид тази нагласа, не е изненадващо, че целуването на животни, живеещи под един покрив с техните стопани, е обичайна практика. Но дали е безопасна?

Устата на кучето наистина ли е по-чиста от човешката?
Това е пълен мит. Марти Бекер, автор на „ Пилешка супа за душата на собственика на кучето“, разсейва този популярен предразсъдък, казвайки: „Всичко, което трябва да направите, е да гледате, да помиришете и ще разберете, че няма и доза истина в това, че устата на кучето е по-чиста от вашата собствена. То рови из боклука. Когато хората се срещнат, се целуват по бузите, докато целувките между песовете се случват при задниците им.

Колко бактерии има в кучешката слюнка?
Джон Оксфорд, професор по вирусология и бактериология от университета „Куин Мери“ в Лондон, обяснява колко бактерии може да има върху муцуната и в устата на кучето: „Не е само това, което се съдържа в слюнката. Кучетата прекарват половината си живот със своите носове в неприятни ъгли или надвиснали над кучешки изпражнения, така че намордниците им да са пълни с всякакви бактерии, вируси и микроби."


Какво може да се случи, ако тези бактерии попаднат в човешкото тяло?
Тези вируси и микроби могат да причинят сериозни здравословни проблеми при хората. Това се случва с британка, която се заразява от слюнката на кучето си. Тя започна да забелязва, че речта й става все по-неясна. Кръвните тестове разкриват, че тя има инфекция, причинена от бактерии capnocytophaga canimorsus, често срещани в устата на кучета и
котки. Има още 13 подобни инцидента в цяла Великобритания.

Какви други заболявания може да хванете от домашните си любимци?
Инфекцията с трихофития е едно от най-често срещаните заболявания, които може да получите от целуването на кучето си.

Инфекцията с MRSA обикновено засяга кожата и може да бъде причинена само от едно кучешко близване.
Capnocytophaga canimorsus е бактерия, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако тя навлезе в тялото чрез открита рана.

Как да предотвратим рисковете за здравето, свързани с притежаването на домашен любимец


Винаги следвайте тези правила:
• Не целувайте животните си, не им позволявайте да ближат лицето ви, никога не хранете домашните си любимци на масата и никога не споделяйте ястията си с тях.
• Измийте добре ръцете си след контакт с животни.
• Ваксинирайте домашния си любимец срещу често срещани заболявания.
Използвайте специални антибактериални и противогъбични шампоани, когато измивате косматите си приятели.
• Уверете се, че вашето куче или котка няма контакт с диви или бездомни животни от всякакъв вид. Когато разхождате кучето си, внимавайте да не яде нищо от улицата.
Не хранете вашите четириноги приятели със сурови яйца, месо или риба.
• Редовно почиствайте и дезинфекцирайте купата за хранене на вашия домашен любимец и правете общо почистване в къщата, като използвате дезинфекционни разтвори.
Потърсете незабавно вашия ветеринар, ако домашният ви любимец не се чувства добре, ако откаже да яде или страда от храносмилателни разстройства.

Това са най-умните породи кучета в света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X