Напишете дума/думи за търсене

Пет причини, поради които кучетата уринират у дома

Кучетата не са играчки, което е очевидно за всеки любител на животните. Те ядат, плачат, понякога се държат лошо, понякога пишкат в средата на хола.
Обикновено те използват улицата или градината като тоалетна, когато имат нужда, но има определени обстоятелства, които карат кучетата да уринират в къщата.

Коренът на това поведение се основава на три принципа:


• Липса на обучение: Когато кучето не е ясно за правилното място за облекчаване, може да уринира в къщата, защото смята, че това е правилното нещо.
• Поведенчески проблеми: Това е подобно на предишната ситуация, но в този случай животното разбира, че не трябва да се облекчава между четири стени. Тревожни разстройства или страхове може да са причините за това.
• Здравни проблеми: Всяко физическо разстройство, което причинява на кучето трудно задържане на урина и увеличаване на производството й.
Следвайки тези предпоставки, ще обясним причините за това нежелано поведение.

Кученцата не са свикнали да уринират навън
Малките животни от този вид не знаят къде трябва да пишкат, поне в началото. Следователно те уринират или дефекират вътре в къщата. При кученца и млади животни това е нормален проблем, който се решава с течение на времето.

От друга страна, по-възрастните кучета също могат да уринират в къщата, ако не са били обучавани правилно. Обикновено това е лесно разрешим проблем, въпреки че изисква малко повече обучение и усилия от страна на собствениците, за да могат да превъзпитат животното.


Поведенчески проблеми
• Проблеми с безпокойството, като такива, причинени от раздяла
• Страхове или фобии, например от силни звуци
• Вълнение, когато животното се радва да види посетител
• Маркиране на територия

За да разрешите проблема, най-добре е да оцените психологическото състояние на животното и да предложите подходящо лечение за промяна на поведението.

Фармакологично лечение
Прилагането на някои лекарства може да увеличи производството на урина или приема на вода, което води до повишена нужда от уриниране. В резултат на това кучето може да не може да изчака следващата си разходка и да се изпишка на пода в кухнята.

Лекарства, които може да доведат до това състояние:

• Диуретици: тяхната функция е да произвеждат повече урина, така че кучетата, подложени на този вид лечение, често уринират у дома.
• Кортикостероиди: може да доведат до увеличаване на приема на вода, което води до повишено производство на урина.

Уринарни заболявания
Има много състояния на пикочната система, които могат да доведат до ситуация, при която кучетата уринират в къщата.
Някои от най-често срещаните заболявания са следните :

• Бъбречна недостатъчност: Животните с бъбречни проблеми може да не могат да задържат урина и затова да уринират в къщата.
• Уринарна инфекция: Подобно на хората, тези инфекции предизвикват болезнено усещане по време на уриниране. Кучетата, изправени пред тази болка, не изпразват пикочния си мехур правилно по време на разходките си и често се оказват нуждаещи се от уриниране у дома.

Хормонални заболявания
Ендокринната система също участва активно в регулирането на количеството произведена урина. Следователно ендокринните заболявания също могат да стоят зад това поведение.

Някои от най-често срещаните при кучета са следните:
• Диабет
• Синдром на Кушинг, характеризиращ се с прекомерната поява на хормона кортизол
• Хипотиреоидизъм, неизправност на щитовидната жлеза

Предвид разнообразието и броя причини, които могат да причинят това поведение, е най-добре да се потърси мнение на ветеринарен лекар, за да оцени правилно причината за уринирането на вашето куче у дома.

Колко опасна е кучешката слюнка?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X