Напишете дума/думи за търсене

10-те храни, които вредят най-много на стомаха

Пържени храни

Ясно е, че порция пържени картофки не е никак здравословна. Тя вреди по толкова различни начини. Пържените храни могат да причинят сериозни проблеми на храносмилателния тракт. От една страна, могат да доведат до разстройство или да имат обратния ефект – тъй като имат ниско съдържание на фибри, могат да останат в храносмилателния ви тракт дълго време. И да ви карат да се чувствате подути и преяли.

Цитрусови плодове

И да нямате здравословни проблеми не е лошо да си осигурите пресен източник на витамини с цитрусови плодове. Но внимавайте, защото някои от тях като портокали, грейпфрути и лимони може да навредят на стомаха ви. Те могат да раздразнят лигавицата на стомаха ви и да доведат до киселини и рефлукс – обратното връщане на стомашната киселина в хранопровода. Когато не ви е добре, вместо към цитруси може да посегнете към бананите.

Чесън и лук

Те съдържат захари и фибри, които не се абсорбират добре в тънкото черво, което води до множество проблеми като газове, подуване, болки в стомаха и разстройство.

Царевица

Тя не е една от най-леките храни за стомаха ви. Така че, ако не я дъвчете достатъчно дълго, рискувате да мине през храносмилателната ви система несмляна, което може да разстрои стомаха ви. За това най-голямо влияние оказва целулозата в царевицата, която трудно се преработва от организма ни.

Боб

Бобът в различните му разновидности - лещата, нахутът, са добър източник на висококачествен протеин. За нещастие, въглехидратите в бобовите храни са несмилаеми и това води до образуване на газове и подуване на корема. Въпреки това не забравяйте, че тези храни са много здравословни, затова не ги изключвайте напълно от менюто си.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X