Напишете дума/думи за търсене

Правилата на пролетното хранене (+меню)

Сега е моментът да оптимизираме храненето си така, че да избегнем пролетната умора, смяната на сезоните и резките атмосферни колебания, към които някои хора са особено чувствителни.

Обикновено през пролетта установяваме, че кожата ни е суха и се лющи, косата ни е безжизнена, имаме проблеми със съня, концентрацията и емоционалното равновесие, чувстваме умора и отпадналост, податливи сме на инфекции.

Как да постъпим

Да обогатим храната си с антиоксиданти

Пролетно време развиваме дефицити на основни витамини и минерали, които можем да преодолеем с подходящи хранителни добавки, без да се увличаме и да превишаваме препоръчителните дневни дози. Пренасищането има вреден ефект, тъй като някои микроелементи се натрупват в организма и предизвикват нежелани въздействия. Комплексните мултивитамини с минерали се приемат на курсове от 2-6 седмици и последваща почивка за около месец.

Доброто настроение е много важно

Консумирай те храни, стимулиращи образуването на хормона на удоволствието серотонин, които съдържат витамини от групата В и Е и доказаните антидепресанти фолиева киселина, минерала селен и аминокиселината триптофан.

Източници на тези вещества са говеждо, пилешко и пуешко месо, риба, телешки черен дроб, яйца, млечни продукти, бобови храни, ядки и кълнове, листни подправки босилек, риган, естрагон, много билки и натурален шоколад. Консумацията на някои от тях е добре да се ограничава, но да не стига до лишения.

Повече зеленчуци и плодове

Моркови, чушки, зелен лук, домати, целина, броколи и плодове - банани, цитруси, киви, боровинки, успешно зареждат с енергия и антистрес хормони, но и тук не бива да се прекалява. През пролетта стомашната киселинност се засилва, а консумацията на сурови и зелени храни активира този процес.

Да не забравяме и хранителните добавки с пробиотични бактерии

Млечнокиселите бактерии не само подобряват храносмилането, но и подпомагат освобождаването от шлаките в тънките черва, натрупани при обилното зимно хранене, а колонизирането ресничките на тънките черва с полезни пробиотици укрепва имунната система за чревните инфекции на летния сезон.

Много вода, билков и зелен чай

През пролетните месеци е подходящ хранителният баланс, който препоръчва д-р Б. Сиърс, автор на “Зоната”. На всяко хранене, независимо дали е основно или закуска, на организма се осигуряват 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини.

Засилената двигателна активност в дългите пролетни дни също ни помага да постигнем оптимално здраве.

вкусно

Към всяко хранене, включително и закуската, може да добавите голяма порция зелена салата с лимон и 2 с. л. смлени сурови семена и ядки - сусам, ленено семе, слънчогледови и тиквени семки, бадеми, орехи.

Здравословно меню

Препоръчаните няколко вида блюда за основни хранения са по правилата на Зоната и по ваш избор може да ги комбинирате и да си изготвите здравословно дневно меню.

Закуска 1. Сварете на слаб огън в 200 мл вода за 5 минути 2-3 супени лъжици овесени ядки, необработени, без добавки. След като се поохладят, добавете 2 с. л. извара или парче краве сирене с големина на кибритена кутия и половин ч. л. обикновено фъстъчено или краве масло. Маслото може да замените с 3-5 сурови бадема.

2. Две с. л. извара, 1 твърдо сварено яйце, 3 маслини, 2 филийки пълнозърнест хляб, един домат или краставица, чай, кафе.

Обяд 1. Купичка супа от зеленчуци, с говеждо, телешко или пилешко филе, без добавени мазнини.

2. Средно голямо парче варени пилешки гърди без кожата, среден домат, сурова или печена чушка, 3 маслини, филия пълнозърнест хляб

3. 1/2 ч. ч. варен зрял фасул, 2 ч.ч. ситно нарязано зеле, претрито с малко сол и овкусено с 1 ч.л. зехтин, лимон, магданоз и копър, 5-6 маслини.

Вечеря 1. Салата от 1-2 сварени картофа, едно твърдо сварено яйце, средно голям домат, зелена или червена чушка, две супени лъжици извара, 1 ч.л. зехтин, малко сол.

2. Сух таратор от 3 ч. ч. нарязана на кубчета краставица, 1 ч.л. смлени орехи, 1/2 ч.ч. 2% кисело мляко, сол, чесън, копър, малко парче краве сирене или 2 с.л. извара.

3. Средно голяма скумрия, печена или на пара, с гарнитура от зелен или червен лук, 1/2 ч.ч. мариновани гъби, ч.л. зехтин, лимон, копър, сол,

Феноменът на фалшивия глад

Той се проявява през пролетта по две основни причини.

1. Повишената киселинност в стомаха мозъкът разчита като сигнал за реален глад. Породеният дискомфорт и болки лесно се неутрализират от храна, която намалява киселинността. При някои хора проблемът може да доведе до преяждане и проблеми с теглото.

2.Консумацията на въглехидрати при изяждане на големи количества сладки плодове и зеленчуци повишава нивото на глюкоза в кръвта, бързото отделяне на инсулин след това води до рязкото й снижаване и предизвиква чувство за глад.

За овладяване на повишената киселинност в стомаха е необходима консултация със специалист, който да препоръча правилната медикаментозна терапия и подходящото хранене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X