Напишете дума/думи за търсене

Хранене при стегнат стомах

Хранене при „муден” стомах

Ако стомахът се е разглезил от липса на движение и прием на твърде рафинирани продукти, необходимо е да стимулирате активно дейността му. Менюто ви трябва да съдържа голямо количество груби фибри, пектин и вода.

Американската диетическа асоциация препоръчва всекидневно да се консумират между 20 и 35 г фибри, като за хората, страдащи от запек, препоръчителното количество е минимум 30 г. Най-лесно ще получите фибри от сложните въглехидрати – пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Например, в чаша зелен чай има 5 г фибри, в 1 малка ябълка – 3 г, а в 3 с.л. трици – 13 г. Много фибри има в сините сливи, стафидите, смокините, зърнените храни, овесените ядки, крушите, орехите. Имайте предвид обаче, че трябва постепенно да увеличавате количеството на консумираните фибри, за да не се появи метеоризъм. Избягвайте сладките храни и продуктите от бяло брашно – те стопират храносмилането.

Понижете консумацията на картофи и бобови растения. Най-ефикасни за разхлабване на стомаха са ябълките, морковите, сливите, сушените кайсии. За да се справите със запека, си поставете за цел всекидневно да консумирате:

- 400 г разнообразни зеленчуци

- минимум 200 г небелени плодове

- 100 г пълнозърнест хляб

- 2 с.л. трици, добавени към ястията или напитките.

При запек помагат всички зърнени храни – елда, ечемик, овесени ядки, прясно смляно ленено семе, като най-добре е да ги консумирате сутрин. Вечер пийте чай с лъжичка мед. Хапвайте сушени сини сливи и кайсии, като не забравяйте да ги измиете добре с топла вода преди консумация.

Хранене при спазматичен запек

При спазми на червата ситуацията е обратната и изброените продукти може да усилят болката и спазмите. При спазматичен запек е необходима по-продължителна топлинна обработка на зеленчуците и месото. Изключете грубите фибри от менюто си, режете салатите на ситно и ги поливайте с растително масло. Месото и рибата трябва да са добре изпечени или сварени. От плодовете подбирайте по-нежните, без груба кора – кайсии, череши, праскови, сливи. Не бива да консумирате бобови растения, зеле, спанак, гроздов сок, ряпа, лук, чесън. Затягащ ефект имат продуктите, съдържащи танини: боровинки, бабани, нар, какао. Оризът, грисът и картофеното пюре също затрудняват перисталтиката. Забравете за маргарина и майонезата и се опитайте да откажете белия хляб, макароните (с изключение на тези от твърди сортове пшеница), гъбите, горчицата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X