Напишете дума/думи за търсене

Чудодейната сила на бирената мая за здравето

Хлорела, спирулина и акай бери са пропагандирани като суперхрани, но и бирената мая също върши фантастична работа като храна за здравето. В нея има широк спектър от витамини и минерали и е добра добавка към останалите ви ястия, защото тя увеличава нутриентите в тях. Съдържа аминокиселини и протеини, които са 23 процента от препоръчителната дневна доза – факт, който прави бирената мая изключително полезна добавка за вегани и вегетарианци.

Фантастичен източник на витамини от групата В

Заради изключителното си съдържание на витамини от групата В, бирената мая може да се разгледа като храна витамин В комплекс. Две супени лъжици ават 90 процента от дневната доза рибофлавин и 80 процента от необходимата доза за денонощие тиамин. Тези витамини и останалите от групата В помагат на тялото да разруши въглехидратите, снабдява го с енергия и помага на косата да расте здрава и силна.

Богата на хром

Бирената мая съдържа в себе си изключително високи нива на хром, който е важен минерал за регулирането на кръвната захар. Тя може да намали нивото й и да подобри глюкозния толеранс. Полезна е за употреба и от диабетици.

Съдържа селен

2 супени лъжици от нея дават 90 процента от необходимата за деня доза селен. Този минерал е изключително важен за здравето на щитовидната жлеза. Ако няма достатъчно от него в тялото, може да се развие хипотироидизъм.

Снабдява с калий

Не само бананите са богати на калий. В бирената мая също се съдържа този минерал, който подържа баланса на течностите в организма. Освен това намалява кръвното налягане, помага при мускулни крампи и пази нервите здрави.

Дава цинк и желязо

Цинкът стимулира дейността на белите кръвни телца, което помага на тялото да преборва инфекциите. Освен това е полезен срещу акне, защото озаптява бактерията, която го причинява, и засилва производството на колаген, което пък подържа кожата млада. В маята се съдържат 6 процента от необходимата желязо – идеално допълнение към хранителния режим, полезен срещу анемия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X