Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим правилно за комбинирания тип кожа

Смесеният или комбиниран тип кожа е най-разпространен сред жителите на големите градове. За него е характерно наличието на разширени пори, повишена секреция на себум в т.нар. Т-зона (отстрани на носа, челото и брадичката) и нормална или по-рядко суха кожа в зоната на бузите.

Експертите обясняват, че всеки тип кожа, включително и комбинираният, е генетично предопределен. Но наличието на някои заболявания (особено свързани с еднокринната система) или определени навици може да окажат влияние върху функционирането на клетките и външния вид на кожата. Например, любовта към тена със сигурност води до сухост и разширени пори дори при притежателките на нормална дерма, а стресът може да провокира повишено омазняване в Т-зоната. В подобни случаи става дума не за тип, а за състояние на кожата.

Важно!

Типът кожа не се променя през целия живот, докато на състоянието може да повлияете.

Как да се грижите правилно за красотата си

Преди да пристъпите към покупка на козметика, най-добре е да се консултирате със специалист, който с точност ще разпознае типа на дермата ви. Ако сте сигурни, че вашият тип е смесен, трябва да се ориентирате в степента на мазност и сухост на различните участъци. И в зависимост от това да подберете козметика с по-голямо количество подсушаващи или овлажняващи компоненти.

Обикновено козметиката за смесена кожа съдържа натурални растителни хидрокиселини, благоприятни за всеки тип кожа. Салициловата киселина почиства порите, млечната и гликолевата киселина омекотяват, коевата киселина осигурява изравняване на тена, тъй като спомага за ексфолиация на мъртвите клетки. Именно нормализацията на процеса на ексфолиация бързо подобрява външния вид и уравновесява ситуацията с мазността и сухотата в отделните участъци.

Не забравяйте основните правила в грижите за лицето, които включват почистване, дълбоко почистване, тонизиране и хидратация. Сутрин и вечер мийте лицето с гел или пяна със себорегулиращи съставки – хиалуронова или фруктова киселина.

Използвайте лосион-тоник с витамини С и Е, за да снабдите дермата с енергия, да подобрите тонуса, да премахнете умората и да стимулирате клетъчния метаболизъм.

Ако ви безпокои мазният блясък, през деня ползвайте крем, флуид или емулсия с матиращи компоненти – например, масло от зелен чай, цинк, витамини Е, С, Е. Тези съставки регулират дейността на мастните жлези и нормализират отделянето на себум.

За през нощта използвайте активни хидратиращи и подхранващи средства – серуми и кремове със съдържание на хиалуронова киселина, витамини, растителни екстракти, масла. Непременно веднъж или два пъти седмично си правете дълбоко почистване, пилинг или маска с комбинация от киселини и хидратанти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X