Напишете дума/думи за търсене

Сега е моментът за тези козметични процедури

Зимата е най-добрият период за заличаване на тъмните петна, фибромите и спуканите капиляри по лицето и тялото. Тогава кожата се възстановява по-бързо, няма го излагането на ярките лъчи и риска от пигментиране на кожата. Докато слънцето не се е събудило, нека свършим тази важна работа. Кои процедури са подходящи за зимните месеци, обяснява дерматологът д-р Ана Пейкова.

дерматологът д-р Ана Пейкова
дерматологът д-р Ана Пейкова
Фибромите се гонят с ток или с лазер
„Фибромите са малки израстъци с различна големина - от топлийка до грахово зърно по шията, лицето или под мишниците. Най-често са меки фиброми или папиломи. Не са приятни на външен вид, но поне тези израстъци по кожата не са опасни за здравето”, казва дерматологът д-р Пейкова. Те са чисто козметичен дефект. Понякога може да бъдат пигментирани и по-тъмни.

Получават се вследствие на триене и затова се „раждат” на места, където това се случва от шалове, синджири, поло блузи, под сутиена, в гънките под мишниците. Когато причината е вирус, те може да бъдат силно разпространени и да предизвикват сърбеж, който е супернеприятен. Премахването им е по чисто козметични причини и става съвсем лесно с електрокоагулатор. Той ги изгаря с ток еднократно. Този метод се използва от много години и е ефективен особено ако фибромите са малки и не са възпалени. Още по-стара технология за сбогуването с тях, която и днес се използва, е с течен азот. Той се използва в определени зони по тялото, без лицето. Но може да чисти фиброми в скалпа на по-възрастни пациенти.

Третирането с течен азот е неколкократно и се прави през период от време. Третият и най-съвременен, но и най-скъп начин е с лазер. Един фибром се премахва са секунда. Наложи ли ви се такава услуга, обърнете се към дерматолог с опит, а не към козметик. Ако фибромът бъде изгорен в по-голяма дълбочина от нужното, може да остане белег.

Спуканите капиляри се заличават с пулсова светлина
Третирането на спуканите капиляри по лицето и тялото се прави с ток или с фототерапия на капилярите с IPL. Това е апарат, който излъчва пулсираща светлина с определена дължина на вълната. Самата светлина се свързва с окисления хемоглобин и по този начин кръвоносните съдове се свиват. Някои от капилярите - като съдовите звезди, може да бъдат премахнати и с ток, като се свиват моментално. Ако капилярите са като мрежи в областта на лицето и са вследствие на заболяването розацея, третирането трябва да се повтори след месец. След тази процедура е необходимо използване на слънцезащитен крем за месец, който се нанася сутрин. За ски задължително се ползва мазило с фактор 30.

Пигментни петна се чистят с комбинирана терапия с пилинг
Най-подходящото време за третиране на петна, било то хормонални, следствие на слънцето или на травми, е зимата. Премахването може да е комбинация от няколко метода. Първо е добре да се направи една процедура с IPL апарата, за да стане петното по-светло, след което се правят пилинги на цялото лице или само на петното. Те трябва да се комбинират с избелващи средства – нощен крем за избелване, дневен крем за избелване и слънцезащитен от същата серия. Ако петното е много активно и старо, се използват т.нар. серуми под формата на молив, които се нанасят само на петното. А на останалата част от лицето пак се нанасят дневен, нощен и слънцезащитен крем. Третирането на старите петна може да продължи около 2-3 месеца.

„Имате ли петна, при първите слънчеви лъчи напролет задължително използвайте слънцезащитен крем. Не забравяйте, че кожата се пигментира най-вече ранна пролет и през лятото”, припомня д-р Пейкова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X