Напишете дума/думи за търсене

За някои женски болести има и лесно решение

Преди време у нас гостува натуропатът и консултант по психология графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг. Заговаряме се за основните женски проблеми, чиито последици рушат здравето, психиката и дори семействата. Графинята споделя своите решения по проблемите.

Графиня Волфскийл, има ли начин да се излекуваме от ендометриозата, която е като епидемия в наши дни?

Много точно трябва да се диагностицира дали проблемът е обикновена киста, която е свързана с менструалния цикъл или се касае за шоколадова, която е ендометриоза, и е свързана с обмяната на веществата. При ендометриоза има неправилно разпространение на лигавицата на матката поради хронично възпаление. В моята практика имам пациенти, които идват с този проблем и искат да се излекуват, за да имат деца, и виждам голяма връзка между тиреоидита на Хашимото и това заболяване. При диагностициране на шоколадови кисти, веднага трябва да се прегледа щитовидната жлеза.

При ендометриоза е много важно да се промени храненето като от менюто се премахне пшеницата и съдържащият се в нея глутен. Вместо хляб от пшеница или лимец може да се купува или прави хляб от елда, има комбинации от нахут, просо, елда и царевица. Спокойно може да се консумират киноа, амарант, кафяв ориз. Трябва да се приемат още минерали, хранителни добавки, да се правят упражнения.

Кажете ни едно упражнение за подпомагане работата на яйчниците?

Сядаме на колене на пода, изпъваме ръце нагоре, като хващаме дланите си, и се опитваме да легнем назад или да ги отведем максимално назад.

Много хора имат покачени нива на инсулина от стрес. Може ли това да се контролира, за да не се стигне до диабет?

Възможно е ако човек се научи да преработва ежедневния стрес. Нужно е и да си направи преглед на щитовидна жлеза, защото е възможно да има хипотиреоидизъм. Тук най-важната шуслерова сол е номер 7, както и 9 и 11.

Вие как се справяте със стреса?

Храня се предимно вегетариански. Ям сурова храна до 14 ч., защото преработката й изисква много енергия и по-късно не е подходящо. Вечер ям предимно варени зеленчукови храни. Ако хапна повече, постя на следващия ден. Освен това се занимавам с йога и веднъж седмично правя нордик уолкинг с щеки из хълмовете на местността, в която живея. Упражненията, релаксът и медитацията ми помагат да преборя стреса.

Какви компреси препоръчвате за лечение на щитовидната жлеза?

При хипертиреоза правете компрес с листа от бяло зеле - съдържат естествени вещества, блокиращи хиперактивността на щитовидната жлеза. Листата се начукват и се слагат като „яка”, преди лягане, за да действат през нощта. Действат противовъзпалително, а при остър тиреоидит на Хашимото са подходящи за спиране на прекомерното производство на хормони. Помага и компрес с извара, но за не повече от 2 ч. И никога не увивайте компреса с найлон.

графиня Ангелика Волфскийл
графиня Ангелика Волфскийл

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X