Напишете дума/думи за търсене

Спортът регулира хормоните

Често хората се оплакват, че имат хормонален дисбаланс, но не знаят каква е причината за него. За да се ориентираме в морето от задачи, за които отговарят тези специални жлези, ни помага проф. д-р Михаил Боянов от Клиника по ендокринология към Александровска болница.

Щитовидната жлеза боледува, но рядко се стига до рак
„Заболяванията на щитовидната жлеза засягат по-често жените, отколкото мъжете. Те са два вида автоимунни заболявания – базедова болест и тиреоидит на Хашимото. Базедовата болест и понякога тиреоидитът на Хашимото започват с повишена функция на жлезата. Жените се оплакват, че дланите им се потят, горещо им е, отслабват, по-често ходят по голяма нужда, ръцете им треперят, имат сърцебиене или изпъкване на очите”, обяснява проф. Боянов. Тиреоидитът на Хашимото може да протича без симптоми, без оплаквания или ако има намалена функция на жлезата, жената да усети известно забавяне на пулса, чувство на студ, подпухналост, по-суха кожа, косопад, запек. Ако усетите нещо от това, е добре да отиде при ендокринолог. Заболяванията, които често се срещат и протичат без симптоми, са възлите на щитовидната жлеза. За щастие те не са опасни. Ако нямате оплаквания и подутина, е излишно да се прави ехография. Рискът за карцином на тази жлеза е изключително нисък и дори при възрастни жени не надвишава 1-2%. А и преживяването при такива заболявания дори без лечение е 90%. Медицината все още не е изяснила точната причина за образуването на възли и затова не може да я отстрани, но за да не предизвикаме появата им, е добре да не се излагаме излишно на рентгеново лъчение, по възможност да не пушим, важно е и да се храним рационално.

Остеопорозата ни катурва неочаквано
Това заболяване е „тих крадец”, както казва проф. Боянов. То взима от нашия калций. При жените остеопорозата се дължи на липса на женски полови хормони след менопауза. И при тях, и при мъжете причина за остеопорозата може да бъде напредването на възрастта, липсата на достатъчно калций в храната и липсата на слънце за кожата. Коварното на остеопорозата е, че жените често нямат оплаквания до появата на първото счупване на кост и затова тя не може рано да се диагностицира. Ако сте преминали твърде рано през менопауза, вие или някой от родителите ви сте си счупвали бедрената шийка, по-добре се консултирайте с ендокринолог. Приема на някои лекарства като производните на кортизона също може да причини остеопороза, както и отстранените яйчници. А дали страдате от тази болест, може да проверите с остеометър, какъвто има и в Александровска болница. Той прави специална снимка и показва какво е съдържанието на калций в костите.

Всяка трета жена страда от остеопороза, но тази промяна в качеството, строежа на костите и повишената склонност към счупване може да се коригира със здравословно и разнообразно хранене, излагане на слънце, физическа активност, прием на витамин D, понякога на калций. И с медикаменти, които потискат костното разграждане и стимулират изграждането на нова кост.

Захарният диабет започва без оплаквания
Около 6 % от възрастното население има захарен диабет и още 6% са в преддиабет. При него има намалена чувствителност на тъканите към действието на собствения инсулин. Отначало това се компенсира от задстомашната жлеза, но с напредване на времето тя не може да компенсира липсата на инсулин и се стига до изявен диабет, който налага лечение. Проблемът със захарния диабет е, че дълго време кръвната захар може да бъде висока до 2 пъти над нормата и пациентът да няма оплаквания. Симптомите най-често са дискретни – леко повишен апетит и чувство за жажда, по-често уриниране. „Хората с наднормено тегло над 45-50-годишна възраст е добре веднъж годишно да си изследват кръвната захар, да се проследят нивата на мазнините, холестерола, триглицеридите в кръвта, артериалното налягане”, съветва проф. Боянов.

Половите жлези се влияят от стрес и повече килограми
Една от най-често срещаните болести при жените днес е синдромът на поликистозните яйчници, който е придружен с нередовна менструация, евентуално трудно забременяване, повишено окосмяване и повишени нива на мъжките полови хормони в кръвта. 10% от жените се оплакват от него. Нерядко менструалният цикъл се колебае в резултат на рязка промяна в теглото, стрес, т.нар. третична аменорея (липса на менструация). „Причината се крие в нарушаване работата на хипоталамуса - този биологичен часовник, който създава цикличността, но под влияние на стрес отказва да работи”, обяснява проф. Боянов. Добре е да се консултирате със специалист, ако имате нередовен цикъл, съпроводен с повишено ниво на мъжки хормони, окосмяване или невъзможност за забременяване. В противен случай не са задължителни медикаментозни корекции. Лечението е най-често с противозачатъчни таблетки или с лекарства, които стимулират овулацията. Ако е необходимо изследване на половите хормони, обикновено се започва с хипофизните– фоликулостимулиращ (стимулира развитието на яйцеклетката в яйчниците) и лутеинизиращ (подтиква разпукването на зрелия фоликул в яйчника), проверява се женският полов хормон естрадиол, а ако има окосмяване - мъжкият полов хормон - тестостерон. Преди да се изследва, жената трябва да отиде на консултация при специалист, тъй като лечението е свързано с прием на медикаменти в точно определени фази на менструалния цикъл и трябва да бъде назначено правилно. За да ни подмине проблемът поликистозни яйчници, е важно да не напълняваме много, да спортуваме и да се храним здравословно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X