Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с организма, ако пием джинджифилов чай всеки ден

Чаят от джинджифил има затоплящ, леко пикантен вкус. Може да си купите готови пакетчета с чай от джинджифил, но най-добре е да си го направите сами вкъщи, като запарите 1 с.л. настърган или нарязан наситно джинджифил с 300 мл вода. Когато заври, оставете на слаб огън и след това прецедете. Може да го подсладите с мед, когато поизстине. Разбира се, в чая с джинджифил може да добавите и други чайове, както и листа мента, сок от лимон и т.н.

Каква е историята на джинджифиловия чай

Чаят от джинджифил има дълга история, датираща от Китай преди около 5000 години, където традиционно се използва като тонизиращо здравословно средство. Джинджифилът е представен в Европа много по-късно, първоначално като кулинарна подправка.

Какви са основните ползи за здравето от джинджифиловия чай

Може да помогне за облекчаване на храносмилателния дискомфорт

Чаят от джинджифил е може би най-известен със своя потенциал за успокояване на храносмилателните проблеми и по-специално с това, че помага за облекчаване на гаденето. Едно проучване дори предполага, че може да е също толкова ефективен, колкото някои лекарства, но с по-малко странични ефекти, в случай на сутрешно гадене.

Противовъзпалително

Джинджифилът съдържа ключови фитонутриенти, известни като гингероли, и изследванията показват, че те могат да имат антимикробен и противовъзпалителен ефект, който, когато се пие като чай, може да помогне за поддържането на здравословен микробиом.

Може да помогне за намаляване на кръвното налягане

Проучване от 2017 г. установи, че тези, които консумират джинджифил ежедневно, имат намален риск от хипертония. Въпреки че проучването не разглежда конкретно чая от джинджифил, може да е полезно да консумирате чай от джинджифил, ако имате високо кръвно налягане.

Може да помогне за отслабване

Има няколко проучвания за ползите от джинджифила по отношение на теглото и затлъстяването. Доказано е, че джинджифилът може да има положително въздействие върху затлъстяването чрез редица различни механизми, включително контрол на апетита и увеличаване на термогенезата (производството на топлина).

Облекчете главоболието и мигрената

Извършени са доста изследвания върху джинджифила и неговите болкоуспокояващи свойства, включително потенциалната му полза за тези, които се борят с главоболие и мигрена. Установено е, че пиенето на чай от джинджифил може също да помогне както за предотвратяване, така и за облекчаване на главоболието.

Богат на антиоксиданти

Джинджифилът има високо съдържание на антиоксиданти и е доказано, че има антипролиферативни ефекти върху туморните клетки, по-специално рак на панкреаса и дебелото черво - редовното консумиране на чай от джинджифил може да предложи превантивен ефект.

Подходящ ли е чайът от джинджифил за всички

Някои хора могат да получат странични ефекти от пиенето на чай от джинджифил като подуване на корема или киселини в стомаха и поради потенциалните му ефекти за понижаване на кръвното налягане, той трябва да се консумира умерено, ако сте с ниско кръвно.

През лятото може да го изстудявате - това е една от най-приятните разхлаждащи напитки!

Ползи от шипковия чай

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X